Συνέντευξη Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ θα κάνει καθετί το δυνατό για προοδευτική αλλαγή το 2023

Η σεναριολογία για τις Προεδρικές έχει ξεκινήσει, ενώ μερικοί έχουν ήδη ξεκινήσει και την προεκλογική τους εκστρατεία είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη του στη Χαραυγή.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟ κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στις σκέψεις του ΑΚΕΛ για το 2023 και αν το υπάρχει προφίλ υποψηφίου στην Εζεκία Παπαϊωάννου.

Συνέντευξη στους

Κωνσταντίνο Ζαχαρίου και Κυριάκο Λοΐζου

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές του 2023;

 

Η σεναριολογία για τις Προεδρικές έχει ξεκινήσει, ενώ μερικοί έχουν ήδη ξεκινήσει και την προεκλογική τους εκστρατεία. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι κυβερνώντες θυμήθηκαν τους γεωργούς, τους εργάτες και διάφορες άλλες ομάδες….

Το ΑΚΕΛ θα συζητήσει για το θέμα των Προεδρικών συντεταγμένα, όπως πράττει κάθε φορά, με βάση τις διαδικασίες του κόμματος, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο που έχουμε θέσει. Ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, στα πλαίσια πάντα των διαδικασιών και των προϋποθέσεων που βάζει το ΑΚΕΛ σε σχέση με τις συνεργασίες, για να καταφέρουμε να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή.

Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλο την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, η οποία παίρνει την Κύπρο πολλές δεκαετίες πίσω. Με την κυβέρνηση ΔΗΣΥ το κράτος δικαίου έχει όσο ποτέ άλλοτε υποβαθμιστεί. Το κοινωνικό κράτος έχει θρυμματιστεί, ενώ η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν εκτοξευτεί. Στο Κυπριακό, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δίνει χώρο στην Τουρκία ανενόχλητα να ακολουθεί το δρόμο της οριστικής διχοτόμησης. Όλα βοούν και όλα φωνάζουν ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στον τόπο μας.

 

Έγιναν κάποιες σκέψεις για το προφίλ του υποψηφίου;

Δεν έγιναν ακόμη σκέψεις. Ωστόσο, πέρα από το προφίλ, θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει και ένα πρόγραμμα που να καλύπτει τις βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ. Αυτά θα γίνουν στο επόμενο διάστημα, αφού πρώτα συζητήσουμε στα καθοδηγητικά σώματα του κόμματος.

Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω στον κόσμο είναι πως το ΑΚΕΛ θα κάνει καθετί το δυνατό για να μπορέσουμε να έχουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για να κερδίσουμε τις εκλογές και σίγουρα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υλοποιηθεί αυτό που η πλειοψηφία του λαού ζητά, να φύγει δηλαδή ο ΔΗΣΥ από την εξουσία και να έχουμε έναν Πρόεδρο με ένα προοδευτικό πρόγραμμα που να μπορεί να πετύχει την προοδευτική αλλαγή.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του κόμματος;

 

To Συνέδριο του κόμματος μάς υπέδειξε βασικούς άξονες προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο είναι να βελτιώσουμε την εσωτερική λειτουργία του ΑΚΕΛ. Η καλύτερη οργάνωση των μελών και η δραστήρια εμπλοκή τους στην κομματική δράση είναι ένα σημαντικό ζήτημα, όχι για χάριν της δράσης για να προστατεύουμε την κοινωνία από αντιλαϊκές πολιτικές και να ενισχύσουμε τα κεκτημένα της. Συζητείται επίσης, σε επίπεδο δομής και διαδικασιών, το πώς θα αποκατασταθεί η σχέση με τον κόσμο, ο οποίος συμμερίζεται την πολιτική μας ατζέντα και αυτοτοποθετείται στο χώρο της Αριστεράς.

Μέσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της παραγωγής πολιτικής, των γρηγορότερων αντανακλαστικών, της κατάθεσης και προώθησης συγκεκριμένων προτάσεων προς όφελος της κοινωνίας, ήδη έχουμε προβεί σε αναδόμηση των βοηθητικών γραφείων με στόχο την αναβάθμιση της πολιτικής παρέμβασης του κόμματος με συγκεκριμένες πολιτικές και προτάσεις. Όλα αυτά στα πλαίσια της αμφίδρομης σχέσης με την κοινωνία, αλλά και της παρέμβασης του κόμματος στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επιπρόσθετα, επιδιώκουμε την ενίσχυση των σχέσεων του κόμματος με την ευρύτερη κοινωνία, αλλά και τη σχέση μας με κινήματα τα οποία έχουν κοινούς στόχους και θέσεις με το ΑΚΕΛ, είτε σε ειδικά είτε σε γενικότερα ζητήματα.

Πιο γενικά, όσον αφορά την πορεία της Αριστεράς στη σύγχρονη εποχή με τις πολιτικές της Δεξιάς, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για αριστερές προοδευτικές πολιτικές. Ενώ οι εποχές «γεννούν» ολοένα και περισσότερο την ατζέντα και το ρόλο της Αριστεράς, βλέπουμε δυστυχώς σε εκλογικό επίπεδο ότι σε πολλές περιπτώσεις η Αριστερά δεν ενισχύεται. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό φαινόμενο, ωστόσο έχει την εξήγησή του.

Η σύγχρονη πραγματικότητα υποσκάπτει αρχές και αξίες τις οποίες πρεσβεύει η Αριστερά, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πραγμάτων. Η Αριστερά έχει ένα τεράστιο καθήκον σε αυτές τις συνθήκες. Έχοντας υπόψη την υπεροπλία του ταξικού και πολιτικού αντιπάλου, πρέπει να εξετάσει πώς κτίζει γέφυρες με κινήματα και παρατάξεις που συμμερίζονται πολιτικές ατζέντες της Αριστεράς, πώς πετυχαίνουμε να ενισχύσουμε τα μέτωπα αντίστασης ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και το μεγάλο κεφάλαιο, κτίζοντας ενότητα έστω και μέσα από τη διαφορετικότητα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.