Συνέντευξη – Στέλιος Παπαθεοδώρου: Δεν χωρούν κομματικές παρεμβάσεις στην Αστυνομία

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, μιλά για πρώτη φορά στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» και τοποθετείται σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν το αστυνομικό Σώμα. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι έρευνες για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο και τον Συνεργατισμό συνεχίζονται, αφού πρόκειται για «τεράστιο όγκο συλλογής μαρτυρικού υλικού, που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς».

Προσθέτει ότι αναμένονται οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για το βαν και για τις ευθύνες από τις γυναικοκτονίες του «Ορέστη». Απαντώντας κατά πόσον έχει επηρεαστεί η Δύναμη από τον κορονοϊό, σημειώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί η δράση της κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Ωστόσο, απουσιάζουν περίπου 210 μέλη την ημέρα, λόγω κρουσμάτων ή επαφών. Ακόμα αναφέρει ότι ο λόγος που επενέβη ο «Αίαντας» στη διαμαρτυρία της 13ης Φεβρουαρίου είναι επειδή προκλήθηκε οχλαγωγία. Αναφέρεται επίσης στις προτεραιότητες που έθεσε, ταξινομώντας τις σε σχέση με την ευημερία των αστυνομικών και την κτιριακή αναβάθμιση

Λόγω κορονοϊού απουσιάζουν καθημερινά περίπου 210 μέλη της Δύναμης

 

Πώς έχει επηρεάσει τα καθήκοντα της Αστυνομίας η ενασχόλησή σας με την επιτήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας;

Εδώ και 13 μήνες η Αστυνομία έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων. Δεν είμαστε και στην καλύτερη θέση, όμως είναι κάτι που πρέπει να φέρουμε εις πέρας ώστε να εφαρμοστούν τα διατάγματα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει διαμορφώσει τις προτεραιότητες και τα είδη των καθηκόντων μας. Για παράδειγμα σήμερα το έγκλημα είναι μειωμένο λόγω και των περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την Αστυνομία η οποία πρέπει με ευέλικτους χειρισμούς να χειριστεί ανάλογα το δυναμικό της και να προσδώσει βάρος σε άλλες δράσεις.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως σώμα, αφού δεν είμαστε ξεκομμένοι από την κοινωνία, είναι η αποδυνάμωση λόγω κρουσμάτων COVID-19 και των επαφών τους. Μέχρι σήμερα, πέραν των 450 αστυνομικών έχουν νοσήσει με τον ιό. Επίσης, κατά μέσο όρο, απουσιάζουν από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική περίπου 210 άτομα την ημέρα. Είτε ως κρούσματα είτε ως επαφές.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει μειωθεί η δράση μας, είτε στην καταπολέμηση των ναρκωτικών είτε στο οργανωμένο έγκλημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα έχουμε εξιχνιάσει την υπόθεση με ρίψη χειροβομβίδων. Επίσης, έχουμε κατάσχει 32 κιλά ναρκωτικών.

Φαίνεται ότι η χαλάρωση των μέτρων δίνει τροφή σε εγκληματικά στοιχεία να κινηθούν ελεύθερα.

Ως νέος Αρχηγός της Δύναμης ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Η Αστυνομία έχει στρατηγικούς στόχους οι οποίοι δεν αλλάζουν όποιος και να είναι Αρχηγός ή Υπουργός. Πρώτιστό μας μέλημα είναι η αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών, η καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, η οδική ασφάλεια, το κοινό έγκλημα και ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης.

Οι προτεραιότητες χωρίζονται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση των εσωτερικών ζητημάτων, όπως η ασφάλεια και η υγεία των μελών της Δύναμης, η επίτευξη του στόχου της πρόσληψης και κάλυψης όλων των θέσεων που έχουν ξεπαγώσει και η παροχή κινήτρων προς τα μέλη μας.

Στις 5 Απριλίου έχουν προσληφθεί 195 νέα μέλη, εκ των οποίων οι 26 θα υπηρετούν στην Πυροσβεστική. Επίσης, δεν έγινε κατορθωτό να συμπληρωθούν όλες οι θέσεις και στις 20 Μαρτίου είχαμε νέες εξετάσεις και ευτυχώς είχαμε 1.044 υποψηφίους οι οποίοι παρέμειναν μέχρι το τέλος της διαδικασίας και αναμένονται τα αποτελέσματα τέλη Μαΐου. Επίσης, αναμένουμε και γραπτώς την επίσημη έγκριση για να προχωρήσουμε στην προκήρυξη 104 θέσεων ειδικών αστυνομικών. Θέλουμε να δώσουμε μια δυναμική αλλαγής και ανανέωσης.

Ο δεύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη των υποδομών και η αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε τα μέλη μας να είναι σε θέση να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. Μέχρι στιγμής έχουν αναβαθμιστεί τα κτίρια πολλών αστυνομικών διευθύνσεων και η μεταφορά τους σε νέα κτίρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες πολλών άλλων, με στόχο να φέρουμε τους αστυνομικούς σταθμούς σε ένα κόσμιο επίπεδο.

Επίκεινται προαγωγές στην Αστυνομία. Αυτές γίνονται με βάση αξιοκρατικά κριτήρια ή υπάρχουν κομματικές παρεμβάσεις;

Θα αρχίσει σύντομα η Επιτροπή Αξιολόγησης την αξιολόγησή της σε όλες τις επαρχίες. Μετά θα ακολουθήσει η Επιτροπή Ενστάσεων και μετά το Συμβούλιο Κρίσεων. Χρονικά θα είμαστε ευχαριστημένοι αν ως το τέλος του χρόνου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για συμπλήρωση των κενών θέσεων προαγωγής που έχουν ξεπαγώσει. Οι διαδικασίες, όπως έχουν σήμερα, δεν λέμε ότι δεν χρήζουν βελτίωσης, όμως κομματικές παρεμβάσεις δεν χωρούν. Ούτε στις προσλήψεις, ούτε στις προαγωγές, ούτε και στις μεταθέσεις. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και δεν μπορεί κανένας να παρέμβει.

Γιατί η πρώτη προτεραιότητά σας ήταν η ενίσχυση της Αστυνομίας με αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό; Ποιοι είναι οι λόγοι που έφεραν την αναγκαιότητα για αγορά του «Αίαντα»;

Οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν αφορούν την αντικατάσταση των αντιοχλαγωγικών στολών που αγοράστηκαν το 2004 και το 2010. Η απόφαση για ανανέωση του εξοπλισμού δεν πάρθηκε πρόσφατα, αλλά εδώ και χρόνια. Κατόπιν σχεδιασμών που έγιναν μετά από μελέτες. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες. Όσον αφορά τα οχήματα που θα αγοραστούν, δεν είναι για να στρέφονται κατά διαδηλωτών, αλλά για να προστατεύουν τα μέλη μας όταν μεταβαίνουν σε χώρους όπου ενδέχεται να εκδηλωθεί χουλιγκανισμός ή οχλαγωγία. Η απόφαση για αγορά του «Αίαντα» και οι διαδικασίες απόκτησής του έγιναν πιο παλιά. Απλώς παραλήφθηκε πέρσι και λειτουργεί στη βάση πρωτοκόλλου. Δεν είναι σκοπός να χρησιμοποιείται σε ειρηνικές εκδηλώσεις.

Έγιναν εσωτερικές έρευνες για τα επεισόδια της 13ης Φεβρουαρίου; Εντοπίσατε ότι έγινε κάπου λάθος;

Εμείς ως Αστυνομία δεν μπορούμε να πούμε οτιδήποτε, αφού έχουν ήδη οριστεί 4 δικηγόροι από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, οι οποίοι θα διερευνήσουν κατά πόσον υπήρξε οποιαδήποτε υπέρμετρη βία από πλευράς Αστυνομίας. Επαναλαμβάνω ότι η τακτική που ακολουθούμε ως Αστυνομία είναι να επεμβαίνουμε μόνο όταν υπάρξει οχλαγωγία. Θεωρούμε ότι το ζήτημα των συναθροίσεων το χειριζόμαστε με πολλή ψυχραιμία.

Εννοείται ότι έγινε οχλαγωγία και χρειάστηκε να επέμβετε;

Ακριβώς. Αυτό θεωρούμε.

Βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές υποθέσεις υπό διερεύνηση. Έχει κλείσει για εσάς το θέμα του χρηματοπιστωτικού σκανδάλου;

Είναι γεγονός ότι οι έρευνες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πολύπλευρες υποθέσεις. Με τεράστιο όγκο συλλογής μαρτυρικού υλικού, οι οποίες απαιτούν προσεκτικό χειρισμό από τους ανακριτές. Για αυτό βρισκόμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία λαμβάνοντας οδηγίες όπου χρειάζεται.

Καλύτερα να μην αναφερθούμε σε ένα χρονικό ορίζοντα, ο οποίος ενδεχομένως να μην είναι συνεπής, παρά στο ότι πρέπει να γίνει καλή δουλειά, ώστε κάποιες από τις υποθέσεις να φτάσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σε εξέλιξη είναι και οι έρευνες για τον Συνεργατισμό. Επικρίνεστε ότι υπάρχει κωλυσιεργία. Δεν θα έπρεπε μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη;

Και εδώ η απάντηση είναι παρόμοια. Είναι γεγονός ότι διαθέσαμε αρκετούς πόρους στη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, οι οποίες είναι χρονοβόρες στη διερεύνηση, πολύπλοκες και υπέχουν οικονομικής και λογιστικής ανάλυσης. Θεωρούμε όμως ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Σε εκκρεμότητα είναι και η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Τι σας εμποδίζει από το να προχωρήσετε με καταχώριση της υπόθεσης στο δικαστήριο;

Η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα και αναμένουμε τις οδηγίες του για το εάν, εναντίον ποιων και τι αδικήματα θα καταχωρηθούν ενώπιον των δικαστηρίων. Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για ποινικές διώξεις.

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την ανεύρεση του πρώτου θύματος του Νίκου Μεταξά. Δόθηκαν οδηγίες για ποινική δίωξη μεγάλου αριθμού μελών της Αστυνομίας, αλλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τελικά δεν θα διωχθούν. Τελικά τι γίνεται με αυτή την υπόθεση;

Η υπόθεση βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. Εμείς δεν έχουμε οποιαδήποτε ενημέρωση κατά πόσον τα μέλη της Αστυνομίας θα διωχθούν, είτε για ποινικά, είτε για πειθαρχικά αδικήματα, είτε και για τα δύο. Αναμένουμε οδηγίες.

Πόσες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση χειρίζεται σήμερα η Αστυνομία και πού βρίσκονται;

Έχουν καταγγελθεί 27 υποθέσεις εκ των οποίων οι 10 καταχωρήθηκαν ενώπιον δικαστηρίων. Προωθήθηκαν δύο για να ετοιμαστούν κατηγορητήρια και άλλες δύο βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για σχετικές οδηγίες. Δεκατρείς (13) υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy