Με συνέπεια και ξεκάθαρες θέσεις στην Πενταμερή

Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό και οι δύο πλευρές στην Κύπρο προετοιμάζονται για τη συνάντηση και στοχεύουν να καταθέσουν η καθεμιά τις δικές της θέσεις για τη λύση του Κυπριακού.

Η γενική εκτίμηση που υπάρχει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, είναι ότι, σε αντίθεση με όσα λέγονται δημόσια, η διάσκεψη δεν θα είναι καθόλου άτυπη, αλλά θα είναι επί της ουσίας της λύσης του κυπριακού προβλήματος, αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποφασίσει ότι θα καταθέσει την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ενώ ο Ερσίν Τατάρ την πρόταση για δύο κράτη.

Τη γραμμή του Τ/κύπριου ηγέτη θα στηρίξει η Τουρκία, ενώ την πρόταση της ε/κυπριακής πλευράς αναμένεται ότι θα στηρίξει η Ελλάδα. Η τρίτη εγγυήτρια δύναμη, η Μ. Βρετανία, αναμένεται ότι θα στηρίξει δική της πρόταση, η οποία θα βρίσκεται κάπου στη μέση των δύο προτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ε/κυπριακή ομάδα επεξεργάζεται πρόταση που θα απαντά στο αίτημα των Τ/κυπρίων για δύο κράτη και τη συνομοσπονδία, ενώ επεξεργάζεται και σενάρια για πιο ενεργή εμπλοκή της Ε.Ε. στην όλη διαδικασία.

Πολιτική ισότητα σε αποκεντρωμένο πλαίσιο

Επίσης, η ε/κυπριακή πλευρά θα εμμένει στη θέση της πολιτικής ισότητας και στην αποδοχή των όσων συζητήθηκαν στο Κραν Μοντανά, αλλά προσαρμοσμένα στο πλάνο για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ε/κυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να αποδεχθεί συμμετοχή των Τ/κ με μία θετική ψήφο σε αποφάσεις που θα αφορούν ζωτικά ζητήματα, όπως εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και φυσικού αερίου.

Με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται αντιληπτό ότι η συζήτηση θα είναι επί της ουσίας, αλλά δεν θα αποτελεί συνέχεια από εκεί που σταμάτησε ο διάλογος στο Κραν Μοντανά, αφού πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η βρετανική φόρμουλα

Προ ημερών έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση και η ομάδα των νομικών και συνταγματολόγων συζήτησε τη φόρμουλα που προτίθεται να καταθέσει η Μ. Βρετανία. Σημειώνεται ότι αρχικά η κυβέρνηση ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να δηλώνει στο ραδιόφωνο του «Άστρα» ότι όλο αυτό το διάστημα θα ισχυριστούν αρκετοί στον Τύπο ότι υπάρχουν διάφορα έγγραφα.

Ωστόσο το έγγραφο είναι υπαρκτό, γι’ αυτό και συζητήθηκε στη διαπραγματευτική ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το έγγραφο προνοεί την ίδρυση ενός ομόσπονδου κράτους που δεν θα χρειαστεί να κάνει ξανά αίτηση για ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δημιουργηθεί από τις δύο κοινότητες, οι οποίες, όπως αναφέρει, σήμερα είναι δύο κοινοτικά κυρίαρχα κρατίδια! Κάτι το οποίο ασφαλώς δεν ισχύει, αφού η κυριαρχία με βάση το Σύνταγμα δεν βρίσκεται στις κοινότητες αλλά στο κράτος. Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρεται και στην αριθμητική εκπροσώπηση των δύο πλευρών στην κεντρική κυβέρνηση και καθορίζει, μεταξύ άλλων, ότι το κεντρικό κράτος θα χειρίζεται θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, την ασφάλεια και την ιθαγένεια, ενώ οι υπόλοιπες εξουσίες θα παραχωρηθούν στα δύο συνιστώντα μέρη. Αυτά τα δύο μέρη θα έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν συμφωνίες και θα εκπροσωπούνται ξεχωριστά σε διεθνείς αθλητικές συναντήσεις.

Να μη διευκολυνθεί η Τουρκία

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η πρόταση των Βρετανών δεν ανταποκρίνεται στη λύση Δ.Δ.Ο. όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Σημειώνουν μάλιστα ότι αν η συζήτηση εξελιχθεί πάνω σε αυτή τη βάση, η κατάσταση θα περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο και ότι η βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι να μη διευκολυνθεί η Τουρκία στην επίτευξη των σχεδίων της με οποιασδήποτε μορφής διχοτομική λύση.

Εκτιμάται επίσης ότι αυτή η προσπάθεια όχι μόνο δεν θα άρει το αδιέξοδο, αλλά θα το διαιωνίσει. Τονίζεται ακόμη ότι δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί σε καμιά περίπτωση μια εξ υπαρχής διαπραγμάτευση, η οποία επίσης θα οδηγήσει σε ένα νέο παρατεταμένο αδιέξοδο.

Επίσης, οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν με τη θέση του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η διαπραγματευτική ομάδα, αλλά και τα κόμματα δεν πρέπει να επαναλάβουν για δεύτερη φορά το λάθος του 2003, που θεωρήθηκε ότι η Τουρκία και ο Ρ. Ντενκτάς θα επέμεναν μέχρι τέλους στις διχοτομικές τους προτάσεις και στο τέλος αποδέχθηκαν την επιδιαιτησία, την οποία η ε/κυπριακή ηγεσία αναγκάστηκε να αποδεχθεί με τα γνωστά αποτελέσματα.

Μιχάλης Μιχαήλ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.