Συνεπείς στη στήριξη τραπεζών και συμφερόντων

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ σπρώχνουν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη λαίλαπα της ακρίβειας και των εκποιήσεων

 

Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ επιχειρούν να ξηλώσουν το δίχτυ που έστησε η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων για προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη λαίλαπα της ακρίβειας και των εκποιήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στην αναπομπή των νόμων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή πριν από 15 μέρες και αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή, καθώς και τη στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ, μικρής επαγγελματικής στέγης και αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα.

Για τους δύο νόμους που αφορούν την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή, ο ΠτΔ ισχυρίζεται ότι δεν είναι συμβατοί με το δίκαιο της ΕΕ και το Σύνταγμα, καθώς και ότι θα οδηγήσουν στη μείωση των κρατικών εσόδων κατά 105 εκατ. ευρώ (75 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου στο ρεύμα και 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου στα πετρελαιοειδή). Ισχυρίζεται επίσης ότι η ανακούφιση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση του… πληθωρισμού. Ακόμη, ισχυρίζεται ότι οι νόμοι «ενδέχεται να οδηγήσουν σε στενότερη εποπτεία από την ΕΕ και λήψη δημοσιονομικών μέτρων», σπέρνοντας ουσιαστικά φοβέρα για πιθανό νέο μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μειώσουν τους φόρους, αλλά, όπως αποκαλύφθηκε σε συνεδρία στη Βουλή, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ δεν υπέβαλαν κανένα αίτημα, επειδή θεωρούν ότι θα επηρεαστεί η δημοσιονομική πολιτική του κράτους.

Όσον αφορά την αναστολή των εκποιήσεων, στην επιστολή δεν γίνεται καμιά αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην οποία το μέτρο κρίθηκε ως συνταγματικό. Αντί αυτού, ο ΠτΔ ισχυρίζεται ότι «το μέτρο έπαψε πλέον να χαρακτηρίζεται από προσωρινότητα», υιοθετώντας ουσιαστικά το αφήγημα των τραπεζών. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε κίνδυνο οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων να ζητήσουν αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη, γίνεται λόγος για κίνδυνο αρνητικής αξιολόγησης του πλαισίου των εκποιήσεων από ευρωπαϊκούς θεσμούς και οίκους αξιολόγησης, καθώς και για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, την ΚΕΔΙΠΕΣ και από τις εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν στην Ελληνική για τα δάνεια του Συνεργατισμού.

 

«Πρόκληση για την κοινωνία»
«Πρόκληση για την κοινωνία» χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την απόφαση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για αναπομπή των νόμων για την ακρίβεια και τις εκποιήσεις.
Ο επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, υπενθύμισε ότι οι κυβερνώντες έχουν εγκρίνει εν ριπή οφθαλμού νομοσχέδια για να στηρίξουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά έχουν αλλεργία και διυλίζουν τον κώνωπα σε μέτρα στήριξης της κοινωνίας και των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του ΠτΔ συγκλήθηκε για σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών (9:30 π.μ.) και της Ολομέλειας της Βουλής (12:00 π.μ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα κόμματα θα επιμείνουν στις αποφάσεις τους. Ωστόσο η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να ακυρώσουν ή έστω να καθυστερήσουν την εφαρμογή των νόμων της Βουλής.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.