Συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με επίκεντρο την Τουρκία

Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα προετοιμάσει την σύνοδο κορυφής που θα αρχίσει την Πέμπτη.

Επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα ενημερώσει για τις επαφές που είχε σε διπλωματικό επίπεδο.

Επί τάπητος θα τεθεί και το πως προχωρά η διαδικασία πρόσθεσης ονομάτων στον κατάλογο των κυρώσεων για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον ενημέρωσε για τη νέα τουρκική NAVTEX, με την οποία παρατείνεται για ένα μήνα η παράνομη δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, ανοικτά του κόλπου της Αμμοχώστου.

Η Λευκωσία, θα επιμένει στη λήψη μέτρων στο επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Την ίδια ώρα ωστόσο αναμένεται ότι η κυπριακή πλευρά θα δεχθεί πιέσεις ενόψει του διαλόγου που αναμένεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ως εκ τούτου οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα αποφασίσουν για κυρώσεις.

 

Ανακοινώνεται σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η έναρξη διερευνητικών κύκλου επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών προσδιορίζεται μια εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει Πέμπτη και Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ηγείται της ελληνικής διπλωματικής αποστολής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι είναι έτοιμος να δώσει χώρο στη διπλωματία και στο διάλογο.

 

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy