Πείστηκε ο Γ. Εισαγγελέας και διόρισε ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή

Έλα στο Google News

Συνεργασία… Αστυνομίας – κατασκοπευτικού βαν

Παραδεχόμενος στην ουσία ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για συνεργασία της Αστυνομίας με την εταιρεία του κατασκοπευτικού βαν, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε χθες το διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή. Πρόκειται για τον ποινικολόγο Ηλία Στεφάνου ο οποίος, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Κληρίδης, θα συνδράμει το ερευνητικό έργο της Αστυνομίας.

Η κίνηση του Γενικού Εισαγγελέα, ωστόσο, σαφέστατα καταδεικνύει διαπίστωση ότι δεν μπορούσε να διενεργηθεί πλήρως ανεξάρτητη έρευνα από την Αστυνομία λόγω των ενδείξεων για συνεργασία των δύο πλευρών, ερευνώμενου και ερευνώντος, παρ’ όλο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, δημοσίως, ανέφερε χθες με αρκετά διπλωματική γλώσσα ότι υπήρχαν στοιχεία που έτειναν να συνδέσουν την Αστυνομία με τις υπό διερεύνηση εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα αλλά όχι στοιχεία ικανά να καταδείξουν ότι η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να διεξάγει αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα. Για φερόμενη συνεργασία της Αστυνομίας με τις υπό διερεύνηση εταιρείες είχε κάνει κατ’ επανάληψη λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ηγεσία της Αστυνομίας εξ ου και η επιμονή του για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας διευκρίνισε χθες ότι άλλαξε θέση στο θέμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή ένεκα νέων, πιο σοβαρών νομικών και άλλων θεμάτων της υπόθεσης, όπως είπε, διευκρινίζοντας ξανά ότι δεν αμφισβητεί την ικανότητα της Αστυνομίας να διεξάγει αμερόληπτη έρευνα. Παραδέχθηκε όμως ταυτόχρονα ότι ο διορισμός ενός ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή θα ενδυναμώσει τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, παρέχοντας ταυτόχρονα και νομική συνδρομή και στήριξη κατά τη διάρκεια της διερεύνησης.

Άντρος Κυπριανού: Ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε χθες ικανοποίηση για το διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ενώ σχολιάζοντας την παραδοχή του Υπουργείου Εσωτερικών ότι παραχώρησε υπηκοότητα και διαβατήριο στον Ισραηλινό επιχειρηματία Shahak Avni επεσήμανε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ήθελε να εξυπηρετήσει το συγκεκριμένο άτομο στο οποίο, να θυμίσουμε, παραχωρήθηκε και άδεια οπλοφορίας κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.


Ο κ. Avni ζήτησε άδεια οπλοφορίας, η Αστυνομία απέρριψε το αίτημα γιατί δεν είχε κυπριακή υπηκοότητα και αμέσως μετά του δόθηκε υπηκοότητα και στη συνέχεια ήρθαν και του έδωσαν και την άδεια οπλοφορίας, λέγοντας ότι αυτό έγινε μετά που επένδυσε κ.λπ. «Νομίζω ότι μας κοροϊδεύουν», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, και «ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπήρχε ένα εμπόδιο για να του παραχωρηθεί η άδεια οπλοφορίας, ξεπεράστηκε, δεν ξέρω με τις παρεμβάσεις ποιου και θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Ιωνάς Νικολάου γιατί έχουν επιδείξει τόση πολλή ευαισθησία στο να εξυπηρετηθεί το συγκεκριμένο άτομο. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα, παραμένουν για μας και αναμένουμε απαντήσεις σοβαρές και όχι απαντήσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Κυπριανού.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.