Συνεργασία Επιτροπής Περιφερειών και Επιτρόπου Φερέιρα για την πολιτική συνοχής στα σχέδια ανάκαμψης

Την επιτάχυνση των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής της ΕΕ εξέτασαν νωρίτερα σήμερα η Επίτροπος για τη συνοχή και τη μεταρρύθμιση, Ελίζα Φερέιρα και τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών (CoR), με αντικείμενο την έγκαιρη εφαρμογή και ενσωμάτωσή τους στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι η ως απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημία η ΕΕ σε επενδύσεις σε πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, το React EU, το Δίκαιο Μεταβατικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την CoR, η απορρόφηση και η εφαρμογή όλων των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ είναι μια απαιτητική πρόκληση για τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Όπως προέκυψε από σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της CoR, “ο κίνδυνος συγκεντρώσεων και λύσεων από πάνω προς τα κάτω υπονομεύει τον επενδυτικό αντίκτυπο σε πολλά κράτη μέλη”.

Για τον λόγο αυτό, τα μέλη της CoR και η Επίτροπος Φερέιρα ζήτησαν την πλήρη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών κυβερνήσεων στο σχεδιασμό ολοκληρωμένων σχεδίων ανάκαμψης, σύμφωνα με την αρχή της εταιρικής σχέσης, προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση των συνεργιών μεταξύ όλων των διαθέσιμων μέσων.

“Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς προκλήσεις εφαρμογής και μπορούμε να πετύχουμε μόνο συνεργαζόμενοι. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συχνά ωθεί σε μια κεντρική διακυβέρνηση της πολιτικής συνοχής και τα προγράμματα δεν είναι καλά συντονισμένα με τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης. Γι `αυτό θα συνεργαστούμε με την Επίτροπο Φερέιρα για να επιταχύνουμε την έναρξη νέων προγραμμάτων, τη στήριξη της εφαρμογής τους και τη μετάδοση της προστιθέμενης αξίας και των πλεονεκτημάτων της πολιτικής συνοχής στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων”, δήλωσε σχετικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.