Συνεργασία όλων για να κτυπηθεί η κακοποίηση παιδιών

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά κάθε μέρα στην Κύπρο. Τα στοιχεία που αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Μέρα για την Προστασία των Παιδιών, ξεπερνούν και το αίσθημα του συγκλονισμού. Τα δεδομένα που παρέθεσε η κα Δέσπω Μιχαηλίδου όχι απλά δημιουργούν προβληματισμό, αλλά θέτουν όλους μας, Πολιτεία, φορείς και τον κάθε απλό πολίτη, προ των ευθυνών μας.

Το 2020 έγιναν 324 αναφορές για παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έγιναν 241 αναφορές. Από αυτό και μόνο συμπεραίνεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο φαίνεται ή καταγράφεται. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν μόνο εκείνα τα κακοποιημένα παιδιά που τόλμησαν, που βρήκαν το θάρρος, που είχαν την στήριξη και μίλησαν για το δικό τους βίωμα.

Βέβαια, ό,τι και να πει κανείς, όποια άποψη κι αν εκφράσει για τα εγκλήματα που γίνονται με θύματα τα παιδιά, και ιδιαίτερα τα σεξουαλικής φύσης εγκλήματα, δεν μπορεί να φανερώσει αυτό που μπορεί να αισθάνεται κάθε φορά που αποκαλύπτεται κάποιο σχετικό περιστατικό. Η αηδία, η οργή και ο θυμός είναι το λιγότερο, αφού πρόκειται για πράξεις που αβίαστα και όχι εν βρασμώ ψυχής (κατά την προσφιλή δικηγορίστικη έκφραση) θα μπορούσαν να κάνουν τον καθένα φονιά (για να το πω έτσι απλά).

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που στη μικρή μας Κύπρο, της δεμένης οικογένειας και της κλειστής ακόμα κοινωνίας, όπως συνηθίσαμε να λέμε, τέτοιου είδους καταστάσεις ακούγονται σαν αδιανόητες. Όμως, όπως και να αντιδράσει κάποιος ως μεμονωμένη οντότητα, το πρόβλημα με τις κακοποιήσεις μικρών παιδιών, από συγγενικά ή άλλα πρόσωπα, για να κτυπηθεί στη ρίζα του χρειάζεται θεσμικές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Οπότε, θα πρέπει ως κράτος και ως οργανωμένη κοινωνία να υπάρξει συνεργασία και να αναζητηθούν αποτελεσματικοί τρόποι καταστολής αυτών των εγκλημάτων.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να αυτοδικούμε, γιατί από κατήγοροι θα βρεθούμε κατηγορούμενοι, ας πιέσουμε τουλάχιστον, ας απαιτήσουμε από αυτούς που καθορίζουν τα όρια και τη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης να γίνουν πιο ευαίσθητοι, ώστε η εξουσία τους να αξίζει τον κόπο και να είναι δίκαιη και αποτελεσματική. Κι αυτό έχει να κάνει από τη μια με τη συντονισμένη και ουσιαστική συνεργασία της Αστυνομίας με όλους τους άλλους αρμόδιους φορείς ώστε να υπάρχει έγκαιρη προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της Δικαιοσύνης και με την απόλυτη εφαρμογή των ποινών που προβλέπονται για τέτοιες εγκληματικές πράξεις και από την άλλη έχει να κάνει με την εγρήγορση των γονιών και γενικότερα της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ο καθένας μας έχει υποχρέωση τουλάχιστον να καταγγέλλει χωρίς κανέναν ενδοιασμό και την παραμικρή υποψία του για κακοποίηση παιδιού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy