Συνεργασία ΡΙΚ-Google και EBU για ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού 1990 – 2010

Δώδεκα χιλιάδες κασέτες του ΡΙΚ με αρχειακό υλικό 20 ετών θα ψηφιοποιηθούν στη Γερμανία μετά από συμφωνία του Ιδρύματος με την Google και την EBU.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, το έργο αφορά την ψηφιοποίηση οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού της περιόδου 1990 – 2010, την οποία θα αναλάβει η Google, στο πλαίσιο συμφωνίας για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης μετά από εισήγηση της ομάδας μικρών κρατών της Ένωσης στην οποία και μετέχει και το ΡΙΚ. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα και θα αρχίσει να υλοποιείται τους πρώτους μήνες του 2023.

Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο του νέου έργου αναμένεται να αποσταλούν στο Μόναχο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Google και να ψηφιοποιηθούν 12.000 κασέτες με μαγνητικό αρχειακό υλικό, πνευματικής ιδιοκτησίας του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Το υλικό, το οποίο εκ της φύσης του υπόκειται στη φθορά του χρόνου, θα διασωθεί με τον τρόπο αυτό και μελλοντικά θα τεθεί στη διάθεση του κοινού, μέσω των προγραμμάτων του ΡΙΚ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη βάση της συμφωνίας με την EBU, η Google προσφέρθηκε να ψηφιοποιήσει το υλικό δωρεάν για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης. Το ΡΙΚ θα αναλάβει την οργάνωση, αποστολή και ασφάλιση του υλικού.

Το οπτικοακουστικό υλικό του παρόντος έργου, αποτελεί μέρος του συνόλου του αρχειακού υλικού του ΡΙΚ το οποίο φυλάσσεται στην πρωτότυπη μορφή του. Η διάρκειά του υπολογίζεται στις 15.000 ώρες. Από αυτό γύρω στις 3.000 ώρες έχουν ψηφιοποιηθεί εσωτερικά. Το παρόν έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 μήνες, ενώ η τεκμηρίωση του υλικού θα αποτελέσει αντικείμενο νέου έργου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy