Πολιτικοί συνεργάτες, συντρόφοι και συναγωνιστές, αποχαιρετούν τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας και ΓΓ ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. λίγες ώρες πριν οδηγηθεί στην τελευταία κατοικία του. Μέσα από τον αέρα του ΑΣΤΡΑ 92.8 απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη.

Στέφανος Στεφάνου

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν δυνατή προσωπικότητα και όποιος ήταν δίπλα του έπαιρνε πάρα πολλά τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ και στενός συνεργάτης του Στέφανος Στεφάνου. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Στεφάνου επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ τη συνέπειά του στα πιστεύω και τα θέλω του. Όπως είπε, ο Δημήτρης Χριστόφιας πίστευε στην επανένωση της Κύπρου κάτι για το οποίο αγωνίστηκε σκληρά για το πετύχει. Επίσης ανέφερε ότι δεν υπήρχε απόκλιση των θέσεων και των απόψεών του.

Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι ήταν άνθρωπος με κεφαλαίο το Α, προσθέτοντας ότι ήταν ανθρώπινος, προσιτός και ευαίσθητος. Σημείωσε ότι ποτέ δεν έκανε πίσω και προσπαθούσε να βρει τρόπους για αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρά τη μεγάλη αντίδραση και τον πόλεμο που δέχθηκε. Επίσης τόνισε ότι άφησε σημαντική κληρονομιά σε ότι αφορά το κυπριακό. Πρόσθεσε ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ πρέπει να συντηρηθούν και να επενδύσουν σε αυτές με στόχο την επίτευξη λύσης του κυπριακού.

Αντρούλα Βασιλείου

Η Κύπρος αποχαιρετά έναν γνήσιο ιδεολόγο, ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας και τους κατοίκους της τόνισε η ευρωπαία επίτροπος Αντρούλα Βασιλείου. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι ήταν ευαίσθητος στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι ήταν πατριώτης και αφοσιωμένος πάντοτε στο καθήκον. Η κ. Βασιλείου τόνισε ότι ποτέ δεν επενέβη στο έργο της ως ευρωπαία επίτροπος σημειώνοντας παράλληλα ότι πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον Δημήτρη Χριστόφια.

Πρόσθεσε ότι όταν αποφάσιζε ο Δημήτρης Χριστόφιας να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, ήθελε να εργαστεί για την επανένωση του νησιού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, έφυγε με έναν πόνο ότι δεν κατάφερε να μετουσιώσει σε πραγματικότητα το όνειρο για επίλυση του κυπριακού.

Πάμπης Κυρίτσης

Ο Δημήτρης Χριστόφιας έδινε τεράστια σημασία στον κοινωνικό διάλογο και δικαιοσύνη αλλά και στην ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι τους λίγους τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ. Ο Πάμπης Κυρίτσης τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ότι λάμβανε σοβαρά υπόψη τους αδύνατους και τους εργαζόμενους και ήταν προσηλωμένος σε αξίες και αρχές.

Σημείωσε ότι η αγωνία και η έγνοια του τέως προέδρου της Δημοκρατίας ήταν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις να ήταν προσανατολισμένες στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος περπάτησε περίπου τέσσερις δεκαετίες μαζί με τον Δημήτρη Χριστόφια. Όπως είπε, τους ένωνε η πεποίθηση ότι μπορούν μέσα από την πολιτική δράση και οργανωμένη πάλη να κάνουν ότι είναι δυνατό για επανένωση της Κύπρου και για μια κοινωνία καλύτερη.

Σωτηρούλα Χαραλάμπους

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν λαϊκός ηγέτης τόνισε η αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ και πρώην Υπουργός Εργασίας επί διακυβέρνησης Χριστόφια,.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ είπε ότι στόχος του ήταν να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Τόνισε ότι ήταν άνθρωπος οραματιστής, δουλευτής και συλλογικά εργαζόταν για την Κύπρο και τον άνθρωπο. Επισήμανε ότι ο τρόπος δουλειάς και η στάση ζωής του είναι πράγματα που δεν χάνονται και δεν θα χαθούν.

Ανάμεσα σε άλλα, η κ. Χαραλάμπους θυμήθηκε ένα περιστατικό όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέλαβε την προεδρία της Δημοκρατίας αρχές του Μάρτη και πλησίαζε το Πάσχα, όταν την πήρε τηλέφωνο και της είπε ότι υποσχέθηκαν στον κόσμο για πασχαλινό επίδομα, το οποίο και δόθηκε.

Πάνος Τρυγάζης

Η Κύπρος αποχαιρετά έναν τεράστιο ηγέτη τόνισε ο Πάνος Τρυγάζης εκ μέρους του Συμβουλίου Ειρήνης της Ελλάδας.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι ο Δ. Χριστόφιας υπήρξε χαρισματικός πολιτικός ηγέτης και άνθρωπος με πηγαίο χιούμορ. Πρόσθεσε ότι είχε επίγνωση ότι το περιστέρι της ειρήνης στην Κύπρο χρειάζεται και τις δυο φτερούγες του, δηλαδή Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Επίσης ο κ. Τρυγάζης υπογράμμισε ότι αφήνει πίσω του τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ.

Γιαννάκης Ομήρου

Δεν ήταν δήθεν αλλά ήταν απλός ηγέτης, βαθύτατα ιδελόγος και κυρίως αυθεντικός ανέφερε ο Πρώην πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Πρόσθεσε ότι όταν χρειαζόταν, υποστήριζε τις απόψεις του με πάθος ενώ επισήμανε ότι καημός του ήταν η λύση του κυπριακού.

Σημείωσε ότι ο κόσμος θα τον θυμάται ως πολιτικό ηγέτη που ήταν σημαιοφόρος στους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη και πάλεψε με αφοσίωση για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Χριστάκης Μαραγκός

Περήφανος που γνώρισε τον άνθρωπο Δημήτρη Χριστόφια αισθάνεται ο Χριστάκης Μαραγκός εκ των στενών συνεργατών του Δημήτρη Χριστόφια.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε έναν τρόπο επικοινωνίας που τους «ανάγκαζε» να ακολουθούν το σωστό και καλό παράδειγμα. Επίσης είπε ότι όσοι τον έζησαν από κοντά, δίνουν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν το έργο του.

Αλέκος Μαρκίδης

Σπουδαίες, συμφέρουσες και πολύτιμες συγκλίσεις για όλη την Κύπρο άφησε ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ εξέφρασε την ελπίδα να μην χαθούν οι συγκλίσεις Χριστόφιας- Ταλάτ, όπως είναι η σύγκλιση τέσσερα προς ένα.
Επίσης, ο Αλέκος Μαρκίδης εξέφρασε την άποψη ότι η σταδιοδρομία του Δημήτρη δεν έκανε σκόπιμα κακό σε κανένα, προσθέτοντας ότι η ιστορία θα αποκαταστήσει πολλά από όσα άδικα του είχαν καταλογιστεί.