Συνεργατισμός: Νέα έκθεση-κόλαφος – Ξεπούλημα που «καίει» την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ

«Καίει» την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ για τη συμφωνία με την Ελληνική - Νέα έκθεση-κόλαφος για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού «καίει» την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ

Με διαδικασίες που μπάζουν από παντού έγινε το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, όπως επιβεβαιώνεται μέσα από νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αφορά τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών για το 2020 και καταπιάνεται, μεταξύ άλλων, με τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση κατά το διορισμό του οίκου Freshfields Bruckhaus Deringer, ως συμβούλου του κράτους για την πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, από τη διερεύνηση του θέματος έχουν προκύψει τα ακόλουθα:

• Οι πληροφορίες οι οποίες δόθηκαν από την κυβέρνηση στον Γενικό Εισαγγελέα ήταν «ελλιπείς, σε βαθμό που να θεωρούνται ουσιαστικά παραπλανητικές».

• «Δεν λήφθηκε οποιαδήποτε έγκριση από τον Γενικό Εισαγγελέα» πριν τη συνομολόγηση της σύμβασης, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

• Το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε την πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, «χωρίς προηγουμένως να λάβει τις απόψεις και θέσεις του Γενικού Λογιστηρίου», όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

• Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου «δεν ήταν νόμιμη. Επίσης, η αιτιολογία που χρησιμοποίησε […] ήταν εσφαλμένη και αβάσιμη».

• «Ο τρόπος χειρισμού του θέματος δεν ήταν συμβατός, όχι μόνο με τη νομοθεσία, αλλά ούτε και με την υποχρέωση για τήρηση/εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της καλύτερης διαχείρισης των πόρων του δημοσίου».

• Η ανάθεση της σύμβασης «έγινε χωρίς την προηγούμενη διασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων».

B89E93D0774Eee81C1Bfbf138076987D A 1

Συνταγματική εκτροπή και αποζημιώσεις 112,2 εκατ. ευρώ

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι ο διορισμός του οίκου Freshfields «πάσχει εφόσον συνιστά μια συνταγματική εκτροπή». Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι αυτό «δεν καθιστά τη σύναψη της σύμβασης παράνομη» και «δεν στοιχειοθετείται οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα», αλλά ούτε «τίθεται θέμα αστικής ευθύνης, εφόσον δεν αποδεικνύεται ότι το κράτος υπέστη οποιαδήποτε οικονομική βλάβη».

Σημειώνεται πάντως ότι η συμφωνία κυβέρνησης – Ελληνικής περιλαμβάνει Σχέδιο Εγγύησης Δανείων, στα πλαίσια του οποίου η Ελληνική ήδη ζήτησε αποζημιώσεις ύψους 112,2 εκατ. ευρώ για τα τρία πρώτα χρόνια. Μάλιστα, το Σχέδιο έχει διάρκεια δώδεκα χρόνια και αναμένεται να δοθούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Βαρύτατες ευθύνες

Η νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνει το πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη, το οποίο επισύρει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον τέως Υπουργό Οικονομικών και νυν αν. πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.