Παρά το πόρισμα καταπέλτης της Επιτροπής Αρέστη, ο χειρισμός των αρμοδίων αφήνει άθικτους και εκτός ευθυνών την κυβέρνηση και τους τότε διοικούντες τον συνεργατισμό.
Η επιτροπή ελέγχου εξέτασε σήμερα την πορεία των ερευνών με αφορμή το πόρισμα Αρέστη και από τη συζήτηση φάνηκε ότι χάνεται κάθε ποινική ευθύνη. Μάλιστα συζήτησε ειδικά για τις ευθύνες στελεχών του συνεργατισμού, που αναφέρονται στο πόρισμα Αρέστη και πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες. Για τις τελευταίες, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι έγιναν έρευνες και δεν προκύπτει τίποτα.
Έντονος παρουσιάστηκε ο κ. Αρέστη ο οποίος κάλεσε την αστυνομία να επανεξετάσει τις υποθέσεις στη βάση των καινούργιων στοιχείων που κατέθεσε ο ίδιος σήμερα και τα οποία, πρόσθεσε μπορεί να καταδεικνύουν δόλο. Μάλιστα ο κ. Αρέστη είπε ότι δεν είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθούν αστικά αδικήματα.
Ο Υπαρχηγός Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι η αστυνομία ερευνά 8 ποινικές ενότητες και καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα 4 υποθέσεις σε 3 διαφορετικά Κακουργιοδικεία, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Πρόσθεσε ότι ειδικά για την ΣΠΕ Στροβόλου η νομική υπηρεσία άσκησε έφεση. Επίσης 12 Δεκεμβρίου είναι ορισμένη να αρχίσει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού υπόθεση που αφορά την ΣΠΕ Ερήμης. Ο κ. Δημητρίου είπε επίσης ότι εξετάστηκαν 18 όμιλοι για δάνεια 68 εκατομμυρίων από τον πρώην συνεργατισμό, και φαίνεται ότι μόνο για 2 ομίλους πιθανόν να υπάρχουν ποινικά αδικήματα αφού εξετάζεται ο τρόπος που πήραν δάνεια και οι έρευνες συνεχίζονται.
Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της ΣΕΔΙΠΕΣ Σταύρος Ιακώβου είπε ότι η μονάδα εσωτερικής επιθεώρησης εξετάζει τις συνθήκες δανεισμού και διαγραφής αριθμού δανείων και αναμένεται ότι θα καταχωρηθούν συνολικά 200 αστικές αγωγές. Μέχρι τώρα κατατέθηκαν 14 αστικές αγωγές, ενώ σύντομα θα καταχωρηθούν άλλες 64.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ εισπράττει 400 εκατομμύρια τον χρόνο από την Αλταμίρα και μέχρι σήμερα η ΚΕΔΙΠΕΣ έδωσε στο κράτος 800 εκατομμύρια από τα 3.5 δις που πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2027.
Το ΑΚΕΛ ζήτησε τη σημερινή συνεδρία και όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Λουκαΐδης 3.5 χρόνια μετά και οι έρευνες συνεχίζονται χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ενώ τα πλείστα νομικά ζητήματα έκλεισαν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το γενικό συμπέρασμα είπε ο κύριος Λουκαΐδης, είναι ότι παραμένουν ορφανές οι ασήκωτες πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα του συνεργατισμού και η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Ο κύριος Λουκαΐδης έκανε λόγο για θεσμική ομερτά και καθεστως ατιμωρησίας ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια που οδηγεί σε μηδενικό αποτέλεσμα όσον αφορά τις ποινικές και αστικές ευθύνες. Ο κύριος Λουκαΐδης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη-Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη και να εκλεγεί νέα κυβέρνηση που θα πατάξει την διαφθορά, θα δημιουργήσει κράτος δικαίου και θα ενισχύσει τους θεσμούς, ενώ θα κάνει επίσης ενέργειες για ανασύσταση του συνεργατισμού.
Ο Πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι όλες οι υποθέσεις έπεσαν στα Κακουργιοδικεία και δεν καταδικάστηκε κανείς γιατί δεν υπήρχε επαρκής μαρτυρία. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επανασύσταση του συνεργατισμού και ότι χρειάζονται 5 εκατομμύρια για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία που θα είναι προς όφελος των εργατών και των αγροτών.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου είπε ότι σήμερα είμασταν στο ίδιο έργο θεατές και ενώπιον ενός ξαναζεσταμένου φαγητού που το σέρβιρε η αντιπολίτευση επειδή πλησιάζουν προεδρικές εκλογές και θέλει να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με την ελληνική τράπεζα έσωσε τα δις των καταθέσεων στην συνεργατική και σώθηκαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα. Η κυρία Ορφανίδου είπε ότι ο ΔΗΣΥ εμπιστεύεται την αστυνομία και την κάλεσε να συνεχίσει τις έρευνες της.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τόνισε ότι 1.8 δις που δόθηκαν στον συνεργατισμό χάθηκαν και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι το 2018 ευθυγραμμίστηκαν τα αστέρια, άνοιξαν οι ουρανοί και χάθηκαν αυτά τα χρήματα χωρίς να απαντήσει κανένας πως και γιατί. Σε λίγα χρόνια είπε ο κύριος Παπαδούρης, θα έχουμε ακόμα ένα πόρισμα που να μας εξηγεί γιατί με βάση το πόρισμα Αρέστη δεν βρέθηκε ούτε ένας ένοχος για την κατάρρευση του συνεργατισμού.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι δυστυχώς για τον κυπριακό λαό είχαμε σήμερα την ομολογία από τον Υπαρχηγό της αστυνομίας ότι δεν στοιχειοθετείται καμία ποινική ευθύνη για την ηγεσία του τότε συνεργατισμού, τη στιγμή που το πόρισμα Αρέστη λέει το εντελώς αντίθετο.
Ο λειτουργός της ελεγκτικής υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2015 η αξία του συνεργατισμού ήταν 800 εκατομμύρια και αυτά εξανεμίστηκαν. Ο κ. Πετρίδης τόνισε επίσης ότι η Ελληνική Τράπεζα κέρδισε 300 εκατομμύρια από την εξαγορά του συνεργατισμού.
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.