Συνεργατισμός: Ο «μεγάλος υπεύθυνος» δεν κλήθηκε ακόμη για κατάθεση

Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ για τα αστικά αδικήματα της ζημιάς πέραν 8 δισ. ευρώ

 

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες την πρόταση του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις ενδεχόμενες αστικές ευθύνες οι οποίες προκύπτουν από την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τις συνεπακόλουθες ζημιές πέραν των 8 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον δεν θα παραγραφούν όπως επιχειρούν να πράξουν η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ με τις πολιτικές ευθύνες. Μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς τις διωκτικές Αρχές, ασκώντας έντονη κριτική για την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στη διερεύνηση του σκανδάλου και κυρίως για το γεγονός ότι ακόμη δεν κλήθηκε για κατάθεση ο αν. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος κατονομάζεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής ως ο «μεγάλος υπεύθυνος» για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Το ΑΚΕΛ διά του Άντρου Κυπριανού επεσήμανε ότι ο μεγάλος υπεύθυνος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και οι κουμπάροι του, δεν κλήθηκαν ακόμη για κατάθεση. Επίσης ο Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι το 2013 ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος από την ΕΕ και επιτράπηκε η ανακεφαλαιοποίησή του, αλλά σε διάστημα πέντε ετών η κυβέρνηση τον οδήγησε στο ξεπούλημα. Επεσήμανε ακόμη ότι στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής καταγράφεται η εγκληματική αμέλεια του ΔΗΣΥ. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας δίνεται η δυνατότητα για επιμήκυνση του χρόνου για αστικές ευθύνες, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα.

Από την άλλη πλευρά ο ΔΗΣΥ διά του Ονούφριου Κουλλά επιχείρησε για άλλη μια φορά να απαξιώσει το πόρισμα αλλά και τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι δύο από τους τρεις είχαν σύγκρουση συμφέροντος και δεν έπρεπε να αποδεχθούν το διορισμό τους. Επιχείρησε επίσης να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ένα μήνα μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απηύθυνε πρόσκληση πρόκληση προς τον ΔΗΣΥ για έκδοση κοινής ανακοίνωσης, με την οποία να καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει όσους κατονομάζονται στο πόρισμα ως οι πρωταίτιοι της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, αλλά αντί απάντησης ο Νίκος Τορναρίτης κατέφυγε για άλλη μια φορά σε λασπολογίες για τη διακυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy