Συνεργατισμός τέλος, ζήτω ο εξορθολογισμός της Εκπαίδευσης!

Του
Δρος Γιάννου Σωκράτους*

 

«Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις. Είναι πολύ ομιλητικός και δεν χρειάζεται καν ερωτήσεις», μας θυμίζει ο μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαιότητας Ευριπίδης. Πόσο δίκαιο, αλήθεια, κρύβουν αυτά τα λόγια… Η παρακάτω ιστορία είναι αρκούντως επιβεβαιωτική.

Το καλοκαίρι του 2018, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αιφνιδιασμένες από τις πρωτοφανείς μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης για δήθεν «εξορθολογισμό» στην Εκπαίδευση (σπουδαία γλωσσική επιλογή), μάταια προσπαθούσαν να εξηγήσουν στην κοινωνία πως ο λεγόμενος εξορθολογισμός των δαπανών ήταν στάχτη στα μάτια της, πως δεν ήταν «αθώος», γιατί απλούστατα δεν είχε σχέση με ορθολογισμό. Ωστόσο, η ρητορική τοξικότητα θεσμικών παραγόντων, μερίδας της κοινωνίας, της Εκκλησίας, της επιχειρηματικής ελίτ, με προεξάρχουσα, ασφαλώς, την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, έστησαν στον τοίχο το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου, τον εξευτέλιζαν εργολαβικά από πρωίας μέχρι νυκτός και τον απαξίωναν, μαζί βέβαια και το Δημόσιο Σχολείο -ο άλλος μεγάλος χαμένος της υπόθεσης, προς τέρψη των ιδιωτικών συμφερόντων. Στο παρασκήνιο, βέβαια, των σκληρών αντιπαραθέσεων παιζόταν η ληξιαρχική πράξη του Συνεργατισμού, που εντέχνως έπεφτε στα μαλακά.

Τρία σχεδόν χρόνια από τότε, τα πράγματα είναι πλέον πολύ καθαρά. Με πρόσχημα το περιβόητο «λίπος» στην Εκπαίδευση καλύφθηκε η καταλήστευση του Συνεργατισμού. Το πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη, που κλήθηκε να ρίξει φως στα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού, είναι ξεκάθαρο, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει κανείς τις διαχρονικές παθογένειές του: «Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκριναν ότι ο Συνεργατισμός ήταν βιώσιμος και κάποιοι ευθύνονται για την πορεία που πήραν τα πράγματα στη συνέχεια και οδηγήθηκε στη διάλυση» (δήλωση κ. Γεώργιου Αρέστη, προέδρου της Επιτροπής). Άλλωστε γι’ αυτό επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση την ανακεφαλαιοποίησή του, με σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κάποιοι, ασφαλώς και κατονομάζονται στο πόρισμα: Υπουργός Οικονομικών, φίλοι και συμμαθητές, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, η τραγικότητα είναι άλλη: Τη στιγμή που οι θιασώτες του εξορθολογισμού μιλούσαν για «λίπος» επτά εκατομμυρίων στην Εκπαίδευση (γιατί τόσο κοστολογούνταν εκείνα τα περιβόητα μέτρα του εξορθολογισμού), την ίδια στιγμή ξέπλεναν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ τη θάλασσα των απολεσθέντων εκατομμυρίων του Συνεργατισμού, αλλά και τον ωκεανό των επτά και πλέον δισεκατομμυρίων των πολύχρυσων διαβατηρίων, με τα δικηγορικά, τα λογιστικά και τα λοιπά γραφεία να κάνουν πάρτι σε βάρος μιας καταταλαιπωρημένης κοινωνίας.

Ο χρόνος δίνει, λοιπόν, τις απαντήσεις του. Είναι όντως πολύ ομιλητικός και δεν χρειάζεται καν ερωτήσεις. Το ίδιο και η κοινωνία των πολιτών, που θυμάται πολύ καλά και θα δώσει τις δικές της απαντήσεις τον ερχόμενο Μάιο.

*Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Λευκωσίας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.