Συνεργατισμός: Το πόρισμα 9 κεφαλαίων μέχρι το 2013 και 28 κεφαλαίων για μετά το 2013

Να αποδοθούν οι ευθύνες για Συνεργατισμό

 

Να αναδειχθούν και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Συνεργατισμός και για το κλείσιμό του, τονίζει το ΑΚΕΛ και διά του Εκπροσώπου Τύπου και βουλευτή του, Στέφανου Στεφάνου, υπογραμμίζει την ανάγκη κάθαρσης και τιμωρίας. «Ο Συνεργατισμός ήταν μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του λαού μας και για το κλείσιμό του θα πρέπει να υπάρξει κάθαρση και τιμωρία. Αναμένουμε από τη Γενική Εισαγγελία, η οποία έχει παραλάβει το Πόρισμα, να πράξει τα δέοντα, όταν και εφόσον το μελετήσει», σημειώνει σε δήλωση του, επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως «στη δική μας αντίληψη οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το κλείσιμο του Συνεργατισμού είναι αυταπόδεικτες. Αυτή είχε αναλάβει τη διαχείριση του Ιδρύματος, όταν ο Συνεργατισμός κρατικοποιήθηκε το 2013 και γινόταν μια νέα αρχή. Για πέντε χρόνια οι κυβερνώντες δημόσια δήλωναν ότι όλα πάνε καλά μέχρι που ξαφνικά προέκυψε το ξεπούλημα του Συνεργατισμού με κρατική επιδότηση δισεκατομμυρίων στην Ελληνική Τράπεζα». Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του μεγαλύτερου οικονομικού εγκλήματος που διενεργήθηκε στην Κύπρο, αλλά συνεχίζει να εγκληματεί με το ξεπούλημα της περιουσίας του Συνεργατισμού, σημειώνει, υπενθυμίζοντας πως παρότι ο Πρόεδρος δημόσια είχε δεσμευτεί ότι ακίνητα του Συνεργατισμού θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΚΕΔΙΠΕΣ τα βγάζει στο σφυρί. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τίποτα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αποδεικνύει ότι έχει εθιστεί στα ψέματα», σημειώνει.

Να θυμίσουμε πως το πόρισμα καλύπτει δύο περιόδους, από το 1985, όταν θεσπίστηκε ο περί Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα νόμος, μέχρι και το 2013, όταν κρατικοποιήθηκε, και την περίοδο από το 2013 μέχρι την πώληση του Συνεργατισμού. Σε μια ένδειξη της βαρύτητας της έκθεσης, αναφέρεται ότι το πόρισμα για την πρώτη περίοδο καλύπτει 9 κεφάλαια και για τη δεύτερη περίοδο 28. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως η κυβέρνηση είχε ταχθεί κατά της διερεύνησης της β’ περιόδου, επιμένοντας μόνο στην εξέταση της α’ περιόδου. Την ανάγκη απόδοσης ευθυνών -πολιτικών και ποινικών- για τον Συνεργατισμό τόνισαν με δηλώσεις τους στον Άστρα οι πρόεδροι της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών.

 

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.