Συνοδοί παιδιών με αναπηρίες: Μπάχαλο και… απροβίβαστο – Θεσμός που χρίζει εκσυχρονισμού

Για μπάχαλο κάνει λόγο η πρόεδρος του παγκύπριου οργανισμού γονέων και φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας» σχετικά με τους συνοδούς παιδιών.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ η Γιούλα Πιτσιάλη κατηγόρησε το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν προστατεύσει το συμφέρον αυτών των παιδιών.

Όπως είπε υπάρχουν παιδιά που αλλάζουν βαθμίδα, με αποτέλεσμα να αλλάζουν και οι συνοδοί τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μπάχαλο. Πρόσθεσε ότι αντί να πηγαίνουμε μπροστά, πάμε πίσω- πίσω. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σχολικοί βοηθοί, οι συνοδοί αυτών των παιδιών. Πρόσθεσε ότι πλέον ορίζεται ένας συνοδός για κάθε σχολείο αλλά δεν καθορίζεται πότε και πως θα εξυπηρετεί ο συνοδός το κάθε παιδί. Η κ. Πιτσιάλη ζητά επίσης από το Υπουργείο παιδείας να τους καλέσει σε συνάντηση για να καταθέσουν τις απόψεις τους, λέγοντας ότι εδώ και τέσσερα χρόνια συζητείται το θέμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών Ντίνος Έλληνας ανέφερε ότι χρίζει εκσυγχρονισμού ο σχετικός θεσμός που υπάρχει από το 2000, λέγοντας ότι δε γίνεται σοβαρή αξιολόγηση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η αναθεώρηση κάποιου θεσμού είναι πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Είπε ότι έχει στα χέρια του 4 περιπτώσεις παιδιών που θέλουν να έχουν μαζί τους το συνοδό τους με την αλλαγή σχολικής μονάδας. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή εργοδοτούνται 1800 άτομα ως σχολικοί συνοδοί για αυτά τα παιδιά.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς επισήμανε ότι το κράτος όχι μόνο παίρνει απροβίβαστο στα θέματα που αφορούν την ειδική εκπαίδευση αλλά κάθε χρόνο πάει πίσω και μια τάξη. Τόνισε ότι είναι απαράδεκτο κάθε χρόνο να συζητείται αυτό το θέμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy