Η Σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε γενναίες λύσεις για την ενεργειακή κρίση

Άφησαν όλες τις τεχνικές και κρίσιµες λεπτοµέρειες στους Υπουργούς Ενέργειας των «27» που συνέρχονται αύριο ∆ευτέρα

Του ειδικού µας συνεργάτη

Βαγγέλη Αρεταίου

Η ΕΕ συνεχίζει να κινείται µε τους δικούς της αργούς ρυθµούς, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής της περασµένης βδοµάδας οι ηγέτες της «µισάνοιξαν» διστακτικά την πόρτα για την αντιµετώπιση της λαίλαπας της αύξησης των τιµών της ενέργειας, χωρίς ωστόσο να δώσουν ακόµα οριστικές και γενναίες λύσεις και χωρίς να υιοθετήσουν αυτούσιες τις προτάσεις των 15 χωρών-µελών, µεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, για επιβολή πλαφόν στις τιµές χονδρικής του φυσικού αερίου.

Οι ηγεσίες της ΕΕ έσπευσαν να ζητωκραυγάσουν για µια συµφωνία, αφήνοντας όµως όλες τις τεχνικές και κρίσιµες λεπτοµέρειες στους Υπουργούς Ενέργειας των «27», οι οποίοι αναµένεται να συνεδριάσουν αρχές της βδοµάδας. Βασική ανησυχία των ηγετών ήταν να µην υπάρξει συµφωνία, κάτι που θα έδινε ένα ιδιαίτερα αρνητικό µήνυµα στις αγορές αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες, και το πρωταρχικό τους µέληµα ήταν να εµφανιστούν ενωµένοι και αποφασισµένοι.

Η πρόεδρος της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει τώρα «έναν πολύ καλό και σταθερό οδικό χάρτη» και πρόσθεσε ότι «οι ηγέτες µας έδωσαν τη στρατηγική καθοδήγηση που επιθυµούσαµε». Ο Γάλλος Πρόεδρος Εµµανουέλ Μακρόν είπε ότι οι ηγέτες πέτυχαν το διπλό τους στόχο, δηλαδή να διατηρήσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και να µειώσουν τις τιµές του φυσικού αερίου, και έκανε πρόβλεψη ότι οι προτάσεις της συµφωνίας θα υλοποιηθούν στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεµβρίου.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτοµέρειες», έλεγαν ωστόσο σκωπτικά Ευρωπαίοι διπλωµάτες µετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόµενα. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο, που βρέθηκε κάτω από µεγάλες πιέσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου, επιφυλάσσεται για το ενδεχόµενο ακόµα και µιας νέας, έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το θέµα της ενέργειας, επιφύλαξη που στις Βρυξέλλες ερµηνεύεται ως προειδοποίηση ότι η Γερµανία διατηρεί ακόµα τη δυνατότητα και την πρόθεση να αρνηθεί ορισµένα σηµεία της όποιας επερχόµενης λεπτοµερούς συµφωνίας.

Πάντως, οι πιο αισιόδοξοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η πόρτα που «µισάνοιξε» µπορεί να αποτελέσει σηµείο έναρξης πιο γενναίων αποφάσεων, οµολογώντας όµως ότι ο χρόνος δεν είναι µε το µέρος της Ένωσης.

Έµφαση στις από κοινού αγορές φυσκού αερίου

Το πλαίσιο της συµφωνίας που επετεύχθη προβλέπει τις ακόλουθες κινήσεις:

– Κοινές αγορές φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση, µε µόνη εξαίρεση τη δεσµευτική συσσώρευση της ζήτησης για το 15% των αναγκών του κάθε κράτους-µέλους για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου. Η ΕΕ και η Κοµισιόν θα συνεχίσουν µε τους εταίρους της ΕΕ για την πλήρη και αµοιβαίως ωφέλιµη αξιοποίηση µιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πλατφόρµας, η οποία θα είναι προσβάσιµη εξίσου για τα ∆υτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Ωστόσο, συµφωνα µε πολιτικούς αναλυτές και διπλωµάτες, οι από κοινού αγορές φυσικού αερίου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ούτε πολιτικά αλλά ούτε νοµικά και όλα δείχνουν ότι θα αργήσουν να φέρνουν καρπούς.

– Η συµφωνία προβλέπει έναν προσωρινό «δυναµικό διάδροµο» τιµών στις συναλλαγές του φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι µεγάλες διακυµάνσεις στις τιµές του. Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ο µηχανισµός αυτός και ποια θα είναι τα όρια των διακυµάνσεων, θα αποτελέσουν θέµατα διαπραγµάτευσης ανάµεσα στους Υπουργούς Ενέργειας.

– Προβλέπεται επίσης ένα προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο θα χρησιµοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά για τη σύστασή του θα πρέπει να προηγηθεί µια ανάλυση κόστους και οφέλους. Προϋπόθεση για την οποία επέµειναν η Γερµανία, η Ολλανδία και η ∆ανία.

– Προβλέπεται επίσης η λήψη µέτρων για αποτροπή της αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αντιµετώπιση των επιπτώσεων χρηµατοδότησης και διανοµής και των επιπτώσεων εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

– Η συµφωνία προβλέπει επίσης ένα νέο συµπληρωµατικό ευρωπαϊκό σηµείο αναφοράς µέχρι τις αρχές του 2023. Βασικός στόχος είναι να µην είναι σηµείο αναφοράς το ολλανδικό φυσικό αέριο (ΤFF), αλλά το υγροποιηµένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο είναι πλέον και η πλειονότητα εισαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

– Προβλέπεται επίσης η βελτίωση της λειτουργίας των αγορών ενέργειας για την αύξηση της διαφάνειας, την άµβλυνση των πιέσεων ρευστότητας και την εξάλειψη των παραγόντων που ενισχύουν τη µεταβλητότητα των τιµών του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της χρηµατοπιστωτικής σταθερότητας.

– Στη συνέχεια, η συµφωνία προβλέπει την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και των σχετικών δικτύων, καθώς και µέτρα ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασµού σε εθνικό, περιφερειακό ή σε επίπεδο ΕΕ.

– Τέλος, προβλέπεται η κινητοποίηση όλων των διαθέσιµων εργαλείων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών οικονοµιών, καθώς και η επιτάχυνση των εργασιών για τη διαρθρωτική µεταρρύθµιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η περαιτέρω πρόοδος προς µια πλήρη ενεργειακή ένωση, καθώς και ενίσχυση των υποδοµών αποθήκευσης και διασύνδεσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy