Σύνοδος Κορυφής: O ΠτΔ θα θέσει την παράνομη τουρκική δραστηριότητα επί τάπητοςΣτις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα o πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο και την Παρασκευή. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σειρά συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων καθώς και αξιωματούχους της ΕΕ.

Οι επόμενες κινήσεις Λευκωσίας και Αθήνας για τις νέες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας μεταφέρονται στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών αλλά και η παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, με στόχο να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα και η θέση των Ευρωπαίων πως η συμφωνία με τη Λιβύη είναι εκτός νομιμότητας.

Αναφορά στο θέμα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης θα περιέχει το κείμενο των συμπερασμάτων της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα στέλνει σαφές μήνυμα ότι μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

Σύμφωνα με το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου, σημειώνεται ακόμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες.

 

Η Σύνοδος θα στέλνει σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη

Ρητή αναφορά και σκληρό λεκτικό θα περιέχει το κείμενο των συμπερασμάτων της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο θέμα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ στις Βρυξέλλες Βαγγέλη Αρεταίο, η Σύνοδος θα στέλνει σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο είναι άκυρη και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα. Επίσης αναμένεται στο κείμενο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα εκφράζουν την υποστήριξή τους σε Κύπρο και Ελλάδα για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ, υπήρχε ωστόσο σύγχυση στις Βρυξέλλες καθώς η Υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ άφηνε να εννοηθεί ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμα εξετάσει πλήρως τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης και δε μπορεί να εκφέρει γνώμη.
Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα o πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία ενόψει της Συνόδου που θα γίνει αύριο και την Παρασκευή. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσουν αύριο στη Σύνοδο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα η θέση των Ευρωπαίων πως η συμφωνία με τη Λιβύη είναι εκτός νομιμότητας. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σειρά συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων καθώς και αξιωματούχους της ΕΕ.