Σύνοδος κορυφής στο Ναϊρόμπι: Καλούνται να εγκρίνουν δεσμευτική συμφωνία για τα πλαστικά οι ηγέτες

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν μια σπάνια ευκαιρία να καθαρίσουν τον πλανήτη από τα πλαστικά για τις μελλοντικές γενιές, εγκρίνοντας δεσμευτική συμφωνία για μείωση της πλαστικής ρύπανσης στη διάρκεια της συνόδου για περιβάλλον που διεξάγεται από τις 28 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου στο Ναϊρόμπι.

Η Ινγκερ Αντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον (UNEP) σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι η παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά μπορεί να καταστεί η μεγαλύτερη πολυμερής περιβαλλοντική συμφωνία μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα το 2015.

Μίλησε για ιστορική στιγμή που θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας.

Το πλαίσιο για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τα πλαστικά είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και υπάρχουν διάφορες προτάσεις, αλλά περισσότερες από 50 χώρες υποστηρίζουν την διαμόρφωση μιας συνθήκης που περιλαμβάνει σκληρούς ελέγχους στα πλαστικά, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμούς στην κατασκευή νέου πλαστικού ή τη σταδιακή κατάργηση προϊόντων μιας χρήσης που προκαλούν μεγάλη καταστροφή σε ωκεανούς και στη θαλάσσια ζωή και που χρειάζονται αιώνες για να διαλυθούν.

Η Άντερσεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με συγκεκριμένες λεπτομέρειες της συνθήκης, αλλά τόνισε ότι είναι «απελπιστικό» να προσπαθούμε να περιορίσουμε τα πλαστικά χωρίς να αναφερόμαστε στην πηγή.

Υπολογίζεται ότι περίπου 400 εκατομμύρια τόνοι νέου πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040. Λιγότερο από το 10 τοις εκατό του πλαστικού ανακυκλώνεται, το υπόλοιπο καίγεται ή απορρίπτεται στη στεριά όπου συχνά καταλήγει σε ποτάμια και στη θάλασσα.

Τα μεγάλα κομμάτια πλαστικού είναι επικίνδυνα για τα θαλάσσια θηλαστικά και τα πουλιά , αλλά ακόμα και όταν η ουσία διασπάται από τη δράση της θάλασσας σε μικροσωματίδια, απορροφάται και αυτό από μικρούς οργανισμούς και περνά την τροφική αλυσίδα στα ψάρια ή στα οστρακοειδή και τελικά στον άνθρωπο.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων παραγωγών πλαστικών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, έχουν εκφράσει τη γενική υποστήριξή τους για μια συνθήκη, αλλά δεν έχουν επικυρώσει δημόσια κανένα συγκεκριμένο μέτρο.

Δεκάδες μεγάλες εταιρείες έχουν ζητήσει μια παγκόσμια συνθήκη, όπως και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πλαστικών στον κόσμο.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν προειδοποιήσει ότι οι πλαστικοί γίγαντες αντιστέκονται στις προσπάθειες περιορισμού της παραγωγής και θα προσπαθήσουν να κατευθύνουν τις συνομιλίες στο Ναϊρόμπι προς την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy