Συνομιλία ΥΠΑΜ των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του για πρώτη φορά μετά την επίθεση στην Ουκρανία

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησε στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ο Όστιν τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.


Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως η κλήση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, δεν έλυσε κανένα συγκεκριμένο ζήτημα, ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές όσον αφορά τις κινήσεις της Ρωσίας μέσα στην Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τον τόνο της κλήσης ως “επαγγελματικό” ενώ το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι η κλήση έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

“Συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία” σημειώνεται.


Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δημιούργησαν μια τηλεφωνική γραμμή μετά την εισβολή – την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – για να αποτραπούν λάθος υπολογισμοί και οποιαδήποτε διεύρυνση της σύγκρουσης.

Η ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή για επικοινωνία για στρατιωτική απεμπλοκή εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον πτέραρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.