Συνομιλίες από κει που έμειναν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να ενισχύει την αποφασιστικότητά μας για λύση

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι μόνο η λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της πατρίδας μας, την ασφάλεια και την ειρήνη και τονίζει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιβάλλεται να στέλνει διαρκώς και με συνέπεια το μήνυμα ότι είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συζήτησε χθες την κατάσταση στο Κυπριακό και την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Σώματος, με την ολοκλήρωση σήμερα της εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ήδη δηλώσει ότι θα αναλάβει μια νέα προσπάθεια για αναζωογόνηση της διαδικασίας στο Κυπριακό. Είναι γνωστές και σαφείς οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ως προς το πώς θα προχωρήσει προκειμένου να διαρρηχθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο. Η διαδικασία θα αρχίσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα. Για να έχει προοπτική αίσιας κατάληξης θα πρέπει και οι δύο ηγέτες να είναι προσηλωμένοι σε λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ και έμπρακτα να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό τυγχάνει εκμετάλλευσης από την Τουρκία για να δημιουργεί νέα παράνομα και αρνητικά τετελεσμένα τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στην Αμμόχωστο με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην περίκλειστη περιοχή. Είναι φανερό ότι το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο, όπως σημειώνουν και τα Ηνωμένα Έθνη. Αντίθετα, αυτό συνιστά μια διολισθαίνουσα κατάσταση προς την οριστική διχοτόμηση.

Η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και η προοπτική της επίτευξης λύσης υπονομεύεται καθημερινά από τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν πρέπει να αποθαρρύνει, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχύει την αποφασιστικότητά μας για επίλυση του Κυπριακού. Χωρίς λύση, οι κίνδυνοι για τον τόπο και το λαό μας όχι μόνο θα συνεχίζονται, αλλά θα διαιωνίζονται και θα αυξάνονται. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι μόνο η λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της πατρίδας μας, την ασφάλεια και την ειρήνη.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιβάλλεται να στέλνει διαρκώς και με συνέπεια το μήνυμα ότι είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τις οποίες κατά καιρούς έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στην αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επιβάλλεται, ακόμα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες από μέρους της κυβέρνησης για την προετοιμασία της κοινωνίας σχετικά με το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης, για τα οφέλη που θα προκύψουν από την επανένωση του τόπου και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η ΚΕ ΑΚΕΛ επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του κόμματος να συνεχίσει να συμβάλλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Επαναβεβαίωσε, επίσης, την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τη δραστηριότητά του για ενημέρωση και την κινητοποίηση του λαού μας για το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.