Σύνορα Πολωνίας/Λευκορωσίας: Τα ανθρώπινα δικαιώµατα πρέπει να τίθενται πάνω απ’ όλα

Η Οµάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε µε ανακοίνωσή της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πολωνική κυβέρνηση να συµµορφωθούν µε τη Σύµβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και τα θεµελιώδη δικαιώµατα αναφορικά µε την κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας/Λευκορωσίας.

Με τις θερµοκρασίες τη νύχτα, αναφέρει η ανακοίνωση, να πέφτουν κάτω από το µηδέν στα δάση µεταξύ των δύο χωρών, χιλιάδες ευάλωτες οικογένειες από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο θανάτου. 18 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει και εάν δεν δοθεί άµεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε άτοµα που έχουν ανάγκη, θα ακολουθήσουν περισσότεροι θάνατοι, καταλήγει.

Η Οµάδα της Αριστεράς ασκεί επίσης κριτική στην αντίδραση της Ε.Ε., η οποία µέχρι στιγµής έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στην αποτροπή των ανθρώπων από το να φτάσουν στην Ε.Ε., στο ενδεχόµενο της χρηµατοδότησης των συνοριακών τειχών και στο να επιτρέψει στην Πολωνία να πραγµατοποιήσει απωθήσεις κατά παράβαση του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.

Συνεχίζει τονίζοντας ότι «αντιµετωπίζουµε τόσο ανθρωπιστική κρίση όσο και κρίση ανθρωπίνων δικαιωµάτων που δεν µπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά ως ευθύνη της Λευκορωσίας … Η οµάδα µας απορρίπτει κάθε εργαλειοποίηση ατόµων που αναζητούν προστασία και καλεί όλα τα κράτη-µέλη και την ΕΕ να απόσχουν από αυτήν την προσέγγιση. Η Αριστερά καταδικάζει σθεναρά τη ρητορική “πολέµου”, σύµφωνα µε την οποία αξιωµατούχοι και φορείς χάραξης πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο αναφέρονται στους µετανάστες ως “όπλα” και υβριδικές απειλές. Επί του παρόντος, σχεδόν 20.000 Πολωνοί συνοριοφύλακες, πλαισιωµένοι από στρατό, έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα σάµπως η Ευρώπη να βρίσκεται σε πόλεµο µε τις λίγες γυναίκες, άνδρες και παιδιά που αναζητούν ασφάλεια. Πρόκειται για ανθρώπινα όντα που έχουν ανάγκη. Η παροχή άµεσης βοήθειας σε αυτούς πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ.

Καλούµε την Επιτροπή να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Πολωνίας και άλλων κρατών-µελών που διενεργούν απωθήσεις κατά παράβαση του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου. Οι ευρωβουλευτές µας καλούν επίσης την Επιτροπή να αναστείλει τη χρηµατοδότηση της επιτήρησης των συνόρων στα κράτη-µέλη που πραγµατοποιούν απωθήσεις. Είναι απαράδεκτο να χρησιµοποιείται η χρηµατοδότηση της ΕΕ για τη διάπραξη βασανιστηρίων και απάνθρωπης και εξευτελιστικής µεταχείρισης. Αντίθετα, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει την αλληλεγγύη µε την Πολωνία και άλλα κράτη-µέλη στα εξωτερικά σύνορα για να διασφαλίσει ότι τα άτοµα που αναζητούν προστασία γίνονται δεκτά σε κατάλληλες συνθήκες και µετεγκατάσταση µεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.

Επιπλέον, αυτή η κρίση υπογραµµίζει για άλλη µια φορά την απαράδεκτη µεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Πιστεύουµε ότι η συνεχής ανάθεση του συνοριακού ελέγχου σε τρίτες χώρες θα οδηγήσει µόνο σε περισσότερους θανάτους και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και θα ενισχύσει τα αυταρχικά καθεστώτα. Αυτή η πολιτική παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να τερµατιστεί».

Τέλος, η Οµάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά µια εξωτερική πολιτική προσανατολισµένη στην ειρήνη, που αντιµετωπίζει τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν, που παρέχει νόµιµες και ασφαλείς οδούς προς την Ευρώπη και έχει ένα κοινό σύστηµα ασύλου που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συµµόρφωση µε το ισχύον κεκτηµένο της ΕΕ για το άσυλο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.