Συνταγματικά δικαιώματα και δημοκρατία

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους*

Στις 22.10.2018 δημοσιεύθηκε άρθρο μου στο οποίο έλεγα τα εξής: «Δεν θα περάσει πολύς καιρός και αυτοί που ψήφισαν όχι, θα βλέπουν αυτούς που ψήφισαν ναι και θα ντρέπονται». Αρκετοί φίλοι τότε διατύπωσαν κάποιες αμφιβολίες για το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγα. Έχω υποχρέωση να επαναλάβω τις πόλεις και τα χωριά που θα επιστρέφοντο: Περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, Κόκκινα, Άχνα, Πέτρα, Άγιος Γεώργιος Λεύκας, Γαληνή, Λουτρός, Πυρόι, Τύμπου, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα, Μελάναγρα, Ριζοκάρπασο, Αχερίτου, Αμμαδές, Αυλώνα, Καλοψίδα, Κοντέα, Λιμνίτης, Λύση, Μακράσυκα, Ξερόβουνος, περιοχή των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, Γερόλακκος, Κάτω και Πάνω Ζώδια, Μια Μηλιά, η περιοχή βορειοδυτικά των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, πόλη της Μόρφου, Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, Άγιος Ερμόλαος, Άγιος Βασίλειος, Αγριδάκι, Αργάκι, Άσσια, Ασώματος, Φιλιά, Μάσσαρι, Γαιδουράς, Καλό Χωριό, Καραβοστάσι, Καρπάσια, Κατωκοπιά, Κοντεμένος, Κορμακίτης, Κυρά, Λάρνακα της Λαπήθου, Μύρτου, Λειβάδι Μόρφου, Νικήτας, Πεντάγια, Ποταμός του Κάμπου, Πραστιό Αμμοχώστου, Πραστιό Μόρφου, Πυργά, Σύσκληπος, Σκυλλούρα και η μισή Βατυλή. Θέλω να πιστεύω ότι οι κάτοικοι όλων αυτών των πόλεων και χωριών, παρά το ότι το 2004 ψήφισαν «όχι» με τον τρόπο που ψήφισαν, σήμερα θα το μετάνιωσαν. Οι αμφιβολίες των φίλων μου με προβλημάτισαν, αλλά το άφησα ως εκεί.

Στη συνέχεια διάβασα στο Twitter δήλωση του συνάδελφου και φίλου Χρίστου Τριανταφυλλίδη: «Α. Παπαχαραλάμπους: Όσοι ψήφισαν ΟΧΙ το 2004 θα βλέπουν εκείνους που ψήφισαν ΝΑΙ και θα ντρέπονται. Ατυχής τοποθέτηση ειδικά για δικηγόρο». Το να κρίνω την τοποθέτηση κάποιου αν είναι ορθή ή λανθασμένη και τι παρενέργειες θα έχει στο μέλλον κατά την ταπεινή μου αντίληψη είναι άκρως θεμιτό. Δεν κάλεσα κανένα να μην ψηφίσει, και σεβάστηκα το αποτέλεσμα. Κάποιοι άλλοι έπραξαν το αντίθετο και δακτυλόδειχναν αυτούς που ψήφισαν ναι, ορθά ή λανθασμένα. Ρωτώ όμως. Το να μην αφήνει κάποιος Πρόεδρος ελεύθερα τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν, είναι μέσα στα συνταγματικά του δικαιώματα; Την επόμενη του δημοψηφίσματος οι ΟΧΙΔΕΣ ήσαν περίπου τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων. Παρά ταύτα ο Τάσσος τότε όσοι ψηφίσαμε ΝΑΙ μάς έδωσε το χαρακτηρισμό του ΝΑΙΝΕΚΟΥ, του προδότη, και η παράταξή του μέχρι σήμερα δεν απολογήθηκε, ούτε σεις συνάδελφε. Προσωπικά, δεν προέτρεψα κανένα να ψηφίσει ναι ούτε κλαίγοντας ούτε γελώντας. Δικαιούμαι όμως να κρίνω αν κάποιος ψήφισε σωστά ή λανθασμένα και να θέσω κάτω την πρόβλεψή μου για το αποτέλεσμα της ψήφου του. Πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα για επιστροφή του Βασιλιά σχεδόν όλοι οι Έλληνες ψήφισαν την επιστροφή. Το αποτέλεσμα ήτο η καταστροφή της Σμύρνης. Το 1968 συνταγματικά ιδρύθηκε το ΔΕΚ με πρόεδρο τον Ευδόκα. Συνταγματικά, ανακοίνωσε συγκέντρωση των οπαδών του στην Πλατεία Ηπείρου για να τους μιλήσει. Δεν άρθρωσε λέξη. Γιαουρτώθηκαν όλοι, ξυλοκοπήθηκαν, δέχτηκαν τη ρίψη ντομάτων, αυγών και μίσους. Στη συνέχεια και σε λίγο σχετικά διάστημα κατέληξαν στην φυλακή Τάκης Ευδόκας και Χαράλαμπος Χαραλάμπους, γιατί σε άρθρα τους σε ημερήσιο Τύπο κάκιζαν την πολιτική του Μακαρίου. Αυτές οι εποχές έχουν τελειώσει και δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Τότε όμως όλοι ξέχασαν τα συνταγματικά δικαιώματα. Το να κρίνω καλόπιστα ένα αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος και να τοποθετούμαι ανοιχτά, αυτό είναι ελευθερία του λόγου και της σκέψης. Θυμηθήκατε αργά το συνταγματικό δικαίωμα και λανθασμένα. Τούτο το λέω γιατί όταν ένας δικηγόρος και πολιτικός συγχύζει το συνταγματικό δικαίωμα με την κριτική, γιατί να αναμένω από τον απλό πολίτη να καταλάβει το λάθος του; Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Εκείνο που λυπούμαι είναι γιατί ακόμα δεν απαλλαχτήκαμε τις «μακαριακές» νοοτροπίες.

Παρά ταύτα διατηρώ τη θέση μου ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός και αυτοί που ψήφισαν όχι θα βλέπουν αυτούς που ψήφισαν ναι και θα ντρέπονται. Δεν θα ντρέπονται μόνο, αλλά θα ντρέπονται συνταγματικά. Επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να συμφωνούν όλοι με τις θέσεις μου. Δέχομαι την άλλη άποψη. Δεν δέχομαι όμως να μην κρίνω την οποιαδήποτε απόφαση του οποιουδήποτε, αν νομίζω ότι είναι λανθασμένη και με ζήμιωσε ή θα με ζημιώσει. Άλλο Λωζάνη και άλλο Κοζάνη.

  • Δικηγόρος