Συνταγματική η αναστολή εκποιήσεων που ψήφισε η Βουλή! – Τι ισχυριζόταν η κυβέρνηση ΔΗΣΥ

Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εγείρει μείζον ζήτημα για κυβέρνηση

Η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ήταν καθ’ όλα συνταγματική, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας μάλιστα το σύνολο των ισχυρισμών που πρόβαλε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για τη μη εφαρμογή της.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την οποία υπογράφουν συνολικά έντεκα δικαστές και είναι ομόφωνη, αφορά τη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2021, μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, με στόχο τη στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης για τρεις μήνες, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ισχυρίστηκε στο Δικαστήριο ότι η νομοθεσία της Βουλής «παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα του ενυπόθηκου δανειστή», δηλαδή των τραπεζών και των επενδυτικών ταμείων, καταργεί το δικαίωμα του Υπουργού Οικονομικών να εκδίδει διατάγματα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ελλοχεύει «κινδύνους για τις τράπεζες, τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ενδέχεται να προκύψουν απαιτήσεις από την Ελληνική Τράπεζα, στα πλαίσια των εγγυήσεων (που έδωσε η ίδια η κυβέρνηση) για τον Συνεργατισμό. Παρά ταύτα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το σύνολο των πιο πάνω ισχυρισμών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν έχει πλέον αξία για τους δανειολήπτες, αφού η περίοδος εφαρμογής της έχει ήδη εκπνεύσει.

Παρά ταύτα, εγείρεται μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αφού η μη εφαρμογή της νομοθεσίας οδήγησε σε μαζικές εκποιήσεις, οι οποίες προφανώς μπορούσαν να αποφευχθούν.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, υπέδειξε ότι επιβεβαιώθηκε ξανά πως «η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ για ακόμα μια φορά έβαλαν πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας το συμφέρον των τραπεζών». Επεσήμανε επίσης ότι οι κυβερνώντες γνώριζαν πως η νομοθεσία ήταν συνταγματική, αφού εφαρμόστηκε ξανά στο παρελθόν, αλλά προχώρησαν στην αναφορά στο Ανώτατο για να «μεθοδεύσουν τη μη εφαρμογή της».

Ο Χ. Πολυκάρπου επεσήμανε ότι χιλιάδες πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στα χρέη και κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους ή/και την επαγγελματική τους στέγη, τονίζοντας την ανάγκη για προστασία του δικαιώματος στη στέγη, καθώς επίσης για προστασία της κοινωνίας από τις καταχρηστικές ρήτρες και τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών.

Μαζικές εκποιήσεις

Η απόφαση του Ανωτάτου δεν έχει πλέον αξία για τους δανειολήπτες, αφού η περίοδος εφαρμογής της νομοθεσίας έχει ήδη εκπνεύσει. Παρά ταύτα, εγείρεται μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αφού η μη εφαρμογή της νομοθεσίας οδήγησε σε μαζικές εκποιήσεις, οι οποίες προφανώς μπορούσαν να αποφευχθούν.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy