Συντάξεις αυτοεργο-δοτούµενωνΤου Κυριάκου Ταπακούδη

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Υπ. Εργασίας, το µεγαλύτερο ποσό σύνταξης ανήλθε στα 2.330 ευρώ και αφορά συνταξιούχους µε δύο εξαρτώµενα άτοµα. Επίσης, το υψηλότερο ποσό για σύνταξη χηρείας µε τρία εξαρτώµενα άτοµα ήταν τα 1.761 ευρώ, ενώ η υψηλότερη σύνταξη που δόθηκε για άτοµο µε 100% αναπηρία και µε τρία εξαρτώµενα άτοµα ήταν τα 2.200 ευρώ. Παράλληλα, το µεγαλύτερο ποσό για σύνταξη αναπηρίας σε άτοµο µε 100% αναπηρία και µε ένα εξαρτώµενο ήταν τα 1.873 ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη των υψηλών συντάξεων, βρίσκονται τα άτοµα που λαµβάνουν χαµηλές συντάξεις, όπου το χαµηλότερο ποσό συντάξεων χωρίς κανένα εξαρτώµενο ήταν τα 357,22 ευρώ.
Από κει και πέρα, µε ένα εξαρτώµενο το χαµηλότερο ποσό ήταν τα 476,30 ευρώ, µε δύο εξαρτώµενα ήταν τα 535,84 ευρώ και µε τρία εξαρτώµενα τα 595,37 ευρώ. Θα µπορούσαµε να σκεφτούµε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να σώσει το ασφαλιστικό σύστηµα της χώρας που κινδυνεύει οικονοµικά, καθώς όλες οι παρελθούσες κυβερνήσεις το έχουν αποµυζήσει µε δανεικά και αγύριστα µέχρι εξαντλήσεως, αποφάσισε ότι σκοτώνοντας τους χαµηλοσυνταξιούχους, θα το καταφέρει.


∆ιότι µε συντάξεις των 358 ευρώ, είναι καθαρό ότι κανείς δεν µπορεί να ζήσει. Τους ανθρώπους αυτούς και κυρίως τους αυτοεργοδοτούµενους που µε τις επιχειρήσεις τους και την εργασία τους τροφοδοτούσαν ολόκληρο το κράτος ώστε αυτό µε τη σειρά του να πληρώνει τους δηµοσίους υπαλλήλους, τώρα τους αδικεί σε τεράστιο µάλιστα βαθµό. Ενώ πληρώνονται µεγάλες και διπλές συντάξεις σε προνοµιούχους, πληρώνονται επίσης συντάξεις θανάτου σε µη προνοµιούχους.

Το ανάλγητο κράτος της Κύπρου, που διοικείται από µια άρχουσα τάξη, έχει νοµοθετήσει για τα δικά τους προνόµια, για τους δικούς τους παχουλούς µισθούς και συντάξεις. Με τις δικές τους υψηλές συντάξεις έως και πέραν των 2.000 ευρώ και τη δική τους καλοπέραση δηµόσιοι υπάλληλοι και βολεµένοι βουλευτές δεν ενδιαφέρονται για τους χαµηλοσυνταξιούχους που διαβιούν κάτω του ορίου της φτώχειας και ούτε νοιάζονται για την εξαθλίωση στην οποία τους έχουν αναγκάσει να περιέλθουν.

Μπορεί µε αυτό τον τρόπο το ασφαλιστικό σύστηµα να αντέχει από τη χρεοκοπία, στερούν όµως στους συνταξιούχους το δικαίωµα στη ζωή, ενέργεια που αποτελεί εγκληµατική πράξη καθώς το κράτος έχει την υποχρέωση να χρηµατοδοτεί και να διασφαλίζει το µέλλον του συστήµατος κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να προστατεύει όλο τον πληθυσµό και όχι µόνο τους προνοµιούχους.