Συνταξιοδοτικό: Περιφρονεί τη λαϊκή οργή ο Μακρόν

«Ο Μακρόν θέλει να πεθάνουμε δουλεύοντας», κατήγγειλε χαρακτηριστικά ένας από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι

Απτόητη προχωρά η γαλλική κυβέρνηση στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, την οποία παρουσιάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο με σκοπό να τη θέσει σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι. Το σχέδιο που παρουσιάζεται δεν περιλαμβάνει καμία υποχώρηση στις βασικές διεκδικήσεις των συνδικάτων, που ετοιμάζονται για δεύτερη μεγάλη κινητοποίηση στις 31 Ιανουαρίου.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, που είναι το κεντρικό μέτρο της μεταρρύθμισης, απορρίπτεται από όλα τα συνδικάτα καθώς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από τη συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων. Τις προηγούμενες ημέρες περίπου δύο εκατομμύρια Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους όλης της χώρας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και κυρίως της διάταξης για τα όρια ηλικίας.

Το σχέδιο, αφού παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπτ θα το παρουσιάσει και στους δημοσιογράφους με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ήδη δείξει ευελιξία σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα της δεύτερης προεδρικής του θητείας που προέβλεπε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, κάλεσε την κυβέρνηση και τους βουλευτές να «διευθετήσουν το κείμενο. Οι ανάγκες είναι γνωστές και πιστεύω ότι ως προς αυτό θα πρέπει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», επέμεινε.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμοι για διάλογο με στόχο τον εμπλουτισμό του κειμένου, αλλά μόνο ως προς περιφερειακά σημεία, ενώ άφησαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων για την απασχόληση των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Ακόμα και η φιλο-μακρονική, σε γενικές γραμμές, Le Monde αποκαλούσε την Παρασκευή την εξαιρετικά πετυχημένη γενική απεργία της Πέμπτης και τις μαζικότατες διαδηλώσεις «χαστούκι στο πρόσωπο του Προέδρου», επισημαίνοντας μάλιστα τις αντιφάσεις του.

Από τη μία ο Μακρόν τονίζει τώρα βολικά ότι δημοκρατία σημαίνει σεβασμός της νωπής λαϊκής εντολής και της νομιμοποίησης που έλαβε με την περσινή επανεκλογή του, αφού οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αποτελούσε πυλώνα της δεύτερης θητείας του, από την άλλη όμως ξεχνάει αλαζονικά πως ο ίδιος παραδεχόταν εννιά μήνες νωρίτερα ότι πολλοί τον ψήφισαν με το ζόρι, μόνο και μόνο για να μπλοκάρουν ξανά την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν το κεντρώο κόμμα του έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τη συμμαχία Αριστεράς-Κεντροαριστεράς να βγαίνει ιδιαίτερα ενισχυμένη.

Τα οχτώ μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας -που προκήρυξαν νέα γενική απεργία στις 31 Ιανουαρίου- αντιτείνουν στην κυβέρνηση ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως η φορολόγηση των υπερπλουσίων, η αύξηση των εισφορών των εργοδοτών ή/και των εύπορων συνταξιούχων.

Η επαπειλούμενη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, όσο και των ετών που θα πρέπει κάποιος να πληρώνει εισφορές για να πάρει πλήρη σύνταξη, έχει εξοργίσει τους περισσότερους Γάλλους, όπως δείχνουν σταθερά και οι δημοσκοπήσεις. «Ο Μακρόν θέλει να πεθάνουμε δουλεύοντας», κατήγγειλε χαρακτηριστικά ένας από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy