Συνταξιοδοτικό: Θέμα επάρκειας των ταμείων συνταξιοδότησης το δημοσιονομικού συμβουλίου

Θέμα επάρκειας των ταμείων συνταξιοδότησης, θέτει ο Πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Δημήτρης Γεωργιάδης έκανε λόγο για κοινωνικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος λόγω της μη διασφάλισης επαρκών συντάξεων για ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών.

Πρόσθεσε ότι επείγει η μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου τομέα και θα πρέπει να ενθαρρυνθεί με κίνητρα ή άλλα μέτρα η συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι με βάση τα στοιχεία μεγάλος αριθμός νοικοκυριών ενώ έχουν ψηλό χρέος και σημαντικές αδυναμίες στην εξυπηρέτηση του, ταυτόχρονα έχουν ένα υπερβολικά χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης.

Ο Πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου αναφέρθηκε επίσης σε περιπτώσεις όπου τα υφιστάμενα φορολογικά κίνητρα ενθαρρύνουν τη απόσυρση των αποταμιευμένων κεφαλαίων υπό τη μορφή εφάπαξ ποσών, αντί τη διατήρηση τους για το σύνολο της συνταξιοδοτικής περιόδου υπό τη μορφή μηνιαίας σύνταξης.

Ο κύριος Γεωργιάδης έκανε επίσης λόγο για καθολικότητα όσον αφορά τα ταμεία προνοίας και θα πρέπει οι εργοδότες να βρουν τρόπο να καταβάλλουν ένα ποσό.

Εκπληκτικό χαρακτήρισε ο Γ.Γ της ΠΕΟ, το γεγονός ότι στις εισηγήσεις του δημοσιονομικού συμβουλίου για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν γίνεται καμία αναφορά στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.
Ο Πάμπης Κυρίτσης τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο αυτό, αφού η λογική του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι να φορτωθεί το βάρος ο εργαζόμενος.
Τόνισε ότι πρέπει όλοι να εξετάσουν το θέμα των συντάξεων από την αρχή αλλά με κύριο άξονα ότι η ασφάλιση είναι κοινωνική.
Όσον αφορά τα ταμεία προνοίας κύριος Κυρίτσης είπε ότι πρέπει να υποχρεώνονται οι εργοδότες να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις. Πρόσθεσε δε ότι η ΠΕΟ δεν θα δεχτεί ποτέ τα ταμεία προνοίας να μετατραπούν κυρίως σε προϊόντα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο Γ.Γ της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει η δυνατότητα διάλυσης των ταμείων προνοίας, το οποίο προκύπτει συνήθως μετά από μονομερής αποφάσεις της εργοδοτικής πλευράς.
Ο κύριος Μάτσας είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να απαγορευτεί η διαχείριση των ταμείων προνοίας από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Από την πλευρά του ο Γ.Γ της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι το θέμα είναι πολύπλευρο και πολύπλοκο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρόσθεσε επίσης ότι οφείλει η πολιτεία να προστατεύσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και αυτό πρέπει να γίνει μέσω των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy