Συνταξιούχοι Γερίου: «Η ακρίβεια μας έχει γονατίσει»

Ζητούν κατάργηση του άδικου και ισοπεδωτικού πέναλτι 12% στις συντάξεις

Οι συνταξιούχοι Γερίου πραγματοποίησαν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 συγκέντρωση στο οίκημα του Απόλλωνα Γερίου προβάλλοντας με έντονο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καλώντας την κυβέρνηση να ανοίξει τα αυτιά της και να ακούσει τις έντονες φωνές διαμαρτυρίας των συνταξιούχων, οι οποίοι λόγω της κοινωνικής αναλγησίας της, υποφέρουν.


Συγκεκριμένα, αγανακτισμένοι συνταξιούχοι ανέφεραν πως η ακρίβεια τους έχει γονατίσει, απαίτησαν να καταργηθεί το άδικο και ισοπεδωτικό πέναλτι 12% από τις συντάξεις, ζήτησαν επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων στον τομέα της υγείας και σεβασμό στην τρίτη ηλικία. Ταυτόχρονα, κάκισαν το γεγονός ότι εδώ και εννιά χρόνια η κυβέρνηση έκλεισε τα τηλέφωνα και τα γραφεία της και δεν μπορούν να βοηθηθούν από καμιά κυβερνητική υπηρεσία και κατήγγειλαν την τρομερά μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων τους.
Της συγκέντρωσης, που διοργάνωσαν οι Λαϊκές Οργανώσεις σε συνεργασία με την Τοπική Οργάνωση της ΕΚΥΣΥ, προήδρευσε ο Πάνος Παναγιώτου και τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου. Ενημέρωση για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους ηλικιωμένους καθώς και για την δράση της ΕΚΥΣΥ έκανε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Κώστας Σκαρπάρης, ο οποίος παρευρέθηκε μαζί με τον Επαρχιακό Γραμματέα της ΕΚΥΣΥ Λευκωσίας Μάρκο Τσιηφτέ.

Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους ανέφερε ότι στα πλαίσια των επαφών της η Ομάδα Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι 12%, η οποία αποτελείται από 19 Οργανώσεις είχε στις 18 Νοεμβρίου συνάντηση με τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Προεδρεία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο αίτημα τονίζοντας πως η ποινή της μείωσης 12% στις συντάξεις όσων αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί. «Δεν νοείται να υπάρχει αυτή η μείωση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι χαμηλοσυνταξιούχοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στο τέλος του μήνα, που υπάρχει ένταση της κοινωνικής αδικίας και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων», ξεκαθαρίζοντας την αποφασιστικότητα του να γίνουν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την κατάργηση της άδικης αυτής ρύθμισης.

Συναντήσεις έγιναν επίσης με ακόμα δύο υποψήφιους Προέδρους, τον Μάριο Ηλιάδη και τον Γιώργο Κολοκασίδη. Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μ. Ηλιάδη η Ομάδα πρωτοβουλίας βρήκε θετική ανταπόκριση στο αίτημά της αφού ο υποψήφιος το στηρίζει.

Στη συνάντηση με τον κ. Γ. Κολοκασίδη, ο υποψήφιος αφού άκουσε την αντιπροσωπεία της Ομάδας πρωτοβουλίας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αργότερα.


Σε ότι αφορά τις επαφές με τα κόμματα, ήδη η ομάδα Πρωτοβουλίας συναντήθηκε με το ΑΚΕΛ με τον Γ.Γ. του κόμματος να τονίζει την πλήρη στήριξή του στο δίκαιο αίτημα για την κατάργηση του άδικου και ισοπεδωτικού πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος έχοντας καταβάλει για πολλά έτη εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αντίθετα, δυσαρεστημένη έφυγε η ομάδα Πρωτοβουλίας από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, αφού τοποθετήθηκε και συμφώνησε απόλυτα με τον Υπουργό Εργασίας, δηλαδή κατάργηση του πέναλτι μετά το 81ο έτος της ηλικίας.

Όπως ενημέρωσε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ συνάντηση καθορίστηκε και με το Κίνημα Οικολόγων για τις 16 Δεκεμβρίου. Οι άλλοι υποψήφιοι και τα υπόλοιπά κόμματα δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.