Συνταξιούχοι κάτω από το όριο φτώχειας στερούνται τη μικρή επιταγή

ΕΚΥΣΥ: Δεν απαντά κανείς τα τηλέφωνα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας

Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και για διάφορους λόγους δεν υπέβαλαν αίτηση, στερούνται του δικαιώματος της μικρής επιταγής, καθώς επίσης του χριστουγεννιάτικου ή/και του πασχαλινού επιδόματος.

Η ΕΚΥΣΥ σε χθεσινή της ανακοίνωση κάλεσε όσους χρειάζονται βοήθεια να αποταθούν στα γραφεία της σε όλες τις πόλεις ή στις τοπικές επιτροπές της Οργάνωσης. Υπενθύμισε επίσης ότι δικαιούχοι για υποβολή αίτησης είναι οι συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας (10.324 ευρώ το χρόνο στην περίπτωση του ενός ατόμου και 15.486 ευρώ για νοικοκυριό 2 ατόμων). Επεσήμανε ακόμη ότι με βάση πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει τεθεί και κριτήριο για τις καταθέσεις στις τράπεζες, οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται, το κριτήριο των καταθέσεων αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις. Διευκρινίζεται επίσης ότι όσοι λαμβάνουν τη μικρή επιταγή δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση. Αναφέρεται ακόμη ότι η αίτηση που θα πρέπει να συμπληρωθεί είναι για παροχή επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα ή και Ε.Ε.Ε. – (Έντυπο ΕΕΕ5.v2- γκρίζου χρώματος και ΕΕΕ8.v2)

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΥΣΥ καταγγέλλει ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων και τα Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως αναφέρεται, «το Υπουργείο δίνει κάποια τηλέφωνα στη δημοσιότητα, με τα οποία μπορεί ο πολίτης να επικοινωνήσει, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο». Αναφέρεται επίσης ότι η ΕΚΥΣΥ έθεσε επανειλημμένα το πρόβλημα στην Υπουργό Εργασίας, χωρίς ωστόσο να επιλυθεί. Ακόμη, αναφέρεται ότι το πρόβλημα επικοινωνίας με τις πιο πάνω υπηρεσίες παρατηρείται τα τελευταία 3-4 χρόνια

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.