Συντεχνία Ισότητα: Η παραχώρηση της ΑΤΑ οφείλει να γίνεται στο 100% και ο υπολογισμός της κάθε εξάμηνο και όχι κάθε χρόνο

Την επαναφορά της ΑΤΑ στο 100% ζητά η Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η παραχώρηση της ΑΤΑ οφείλει να γίνεται στο 100% και ο υπολογισμός της κάθε εξάμηνο και όχι κάθε χρόνο». Ακόμη, σημειώνει ότι οι υπάλληλοι δεν έχουν πάρει εδώ και 15 χρόνια αυξήσεις στους μισθούς τους και ότι το ευρύτερο Δημόσιο υπαλληλικό προσωπικό παραχώρησε δύο δισεκατομμύρια ευρώ, από το 2012 μέχρι το 2022, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σε αντίθεση με τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες.

Προστίθεται ότι υπήρξε 30% μείωση στους μισθούς (αποκοπές, μείωση απολαβών και μείωση επιδομάτων) τα τελευταία 15 χρόνια για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ έγινε περίπου 40% μείωση και για τους μισθούς στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα από τους εργοδότες, από το 2011.

Η ΙΣΟΤΗΤΑ υπογραμμίζει ότι οι βιομήχανοι και τραπεζίτες χρωστούν (σύμφωνα με την Eurostat) 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Κυπριακή Δημοκρατία σε φόρους, ενώ το υπαλληλικό προσωπικό του ευρύτερου Δημόσιου τομέα πλήρωσε ήδη 2 δισεκατομμύρια τα τελευταία 15 χρόνια.

Επιπλέον, τονίζει ότι η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ χωρίς να είναι συμβαλλόμενα μέρη διαπραγματεύονται την ΑΤΑ του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, προσθέτοντας ότι ο κατώτατος μισθός συμφωνήθηκε σε μηνιαία βάση αντί σε ωριαία.

Τέλος, η ΙΣΟΤΗΤΑ προειδοποιεί την εκλελεγμένη κυβέρνηση του Φεβρουαρίου του 2023 “να μην υποτιμήσει τη δύναμη του εργαζόμενου που αντλείται από τις αλήθειες της συντεχνίας μας”, προσθέτοντας ότι “δεν ξεπουλιέται με χορηγίες της Πολιτείας”. “Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αντιληφθεί πολύ σύντομα την πραγματική εικόνα και τη δύναμη των χιλιάδων υπαλλήλων εάν δεν πράξει τα δέοντα με την ΑΤΑ και τα άλλα εργασιακά δικαιώματα”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.