Συντελείται περιβαλλοντική καταστροφή στη Σκουριώτισσα

Απαγόρευση της χρήσης του κυανίου ζητά με πρόταση νόμου το ΑΚΕΛ

Εντός των επόμενων εβδομάδων η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη χρήση του κυανίου για σκοπούς εξόρυξης χρυσού. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για συζήτηση.

Το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει τονίσει πολλές φορές την αντίθεσή του στη χρήση του κυανίου στις εξορύξεις, έστειλε τρισέλιδο υπόμνημα, συνυπογραμμένο και από τον βουλευτή των Οικολόγων Χ. Θεοπέμπτου προς το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Με το υπόμνημα αιτείται την κατάργηση της χρήσης του κυανίου, όπως εξάλλου επιβάλλει σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας γίνεται χρήση κυανίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την επεξεργασία χρυσοφόρων μεταλλευμάτων. Σε δήλωσή του στη «Χαραυγή» ο κ. Θεοπέμπτου επισημαίνει πως η «Hellenic Copper Mines Ltd», εταιρεία στην οποία ανήκει το μεταλλείο, έχει λάβει την άδεια λειτουργίας πριν κάποια χρόνια και ως εκ τούτου είναι σχεδόν απίθανο να λάβει εκ νέου άδεια.

Πρόσθεσε ότι η κύρια πηγή κινδύνου βρίσκεται στη διαδικασία της εξάτμισης, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του χρυσού με τη χρήση κυανίου. Δεν ήταν σε γνώση της η χρήση του κυανίου από την εταιρεία στο εν λόγω μεταλλείο, δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η χρήση κυανίου αποτελεί μια πολύ βλαβερή μέθοδο επεξεργασίας, η οποία είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον αλλά και για τον άνθρωπο.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν

Κάτοικοι των περιοχών γύρω από το μεταλλείο της Σκουριώτισσας, με τους οποίους μιλήσαμε, φοβούνται και ανησυχούν για την επιβάρυνση της υγείας τους. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η περιβαλλοντική καταστροφή είναι οφθαλμοφανής. Κάνουν λόγο για μια έντονη και ενοχλητική μυρωδιά, που θυμίζει καμένη σάρκα. Τονίζουν ακόμα και τη δυσαρέσκειά τους για την ηχορύπανση που προέρχεται από τα μηχανήματα του μεταλλείου.

Πρόσφατα οι κάτοικοι, μετά από πολλές διαμαρτυρίες προς την εταιρεία του μεταλλείου, «κατάφεραν» να τερματίζεται η λειτουργία των μηχανημάτων η ώρα έντεκα το βράδυ, αντί στις δύο τα ξημερώματα.

Στον αντίποδα ο διευθυντής της μεταλλευτικής εταιρείας, Κωνσταντίνος Ξυδάς, δηλώνει πως είναι ψευδή και παραπλανητικά τα όσα λέγονται περί επικινδυνότητας του μεταλλείου και περιβαλλοντικής καταστροφής της περιοχής. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» υπάρχει μονάδα καταστροφής των καταλοίπων του κυανίου, έτσι ώστε να αποτραπεί η όποια πιθανότητα να τεθεί η περιοχή σε κίνδυνο.

Επίσης εκτελείται καθαρισμός και απορρύπανση των ρυπογόνων στοιχείων. Επιπρόσθετα ο διευθυντής τόνισε την προσφορά εργασίας που παρέχει η εταιρεία σε μια περιοχή που ταλανίζεται από την «ερημοποίηση» και την έλλειψη δουλειών. Η εταιρεία προσφέρει απασχόληση σε 50 άμεσα εργαζόμενους, ενώ θα προσληφθούν ακόμη 120 εργαζόμενοι. Ο κοινοτάρχης της Φλάσου, Αντώνης Νικολαΐδης, εξέφρασε την άποψη ότι η υγεία των κατοίκων δεν τίθεται σε κίνδυνο από το μεταλλείο.

Το μεταλλείο είναι ο οικονομικός πνεύμονας της περιοχής, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης, είπε. Κληθείς να σχολιάσει στη «Χαραυγή» τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ανέφερε την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι κοινοτάρχες των γειτονικών χωριών για τη δενδροφύτευση 20.000 δένδρων, ενώ έπεται η δενδροφύτευση άλλων 36.000.

Κωστής Πιτσιλούδης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy