Συντηρείται το τοξικό κλίμα λίγο πριν το Εθνικό Συμβούλιο

Και ο ΔΗΣΥ κατά του ΑΚΕΛ, δύο 24ωρα πριν το Εθνικό Συμβούλιο

ethniko simvoulio


Το τοξικό κλίμα καλά κρατεί… δύο 24ωρα πριν τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να ενημερωθεί ετεροχρονισμένα για τις θέσεις που μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ ενόψει της Τριμερούς στις 25 Νοεμβρίου.

Το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου του, Στέφανου Στεφάνου, κάλεσε τον Πρόεδρο και το Προεδρικό «αντί να επικεντρώνονται στις επιθέσεις κατά του ΑΚΕΛ, καλύτερα είναι να προετοιμάζονται για την κρίσιμη συνάντηση» της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο. «Μόνο με ξεκάθαρες θέσεις, αταλάντευτη συνέπεια στα συμφωνηθέντα και εποικοδομητικό πνεύμα από τη δική μας πλευρά θωρακίζεται το δίκαιο της υπόθεσής μας και αποκαλύπτεται η πραγματική στάση της Τουρκίας. Αλλιώς θα λέμε μεταξύ μας ότι έχουμε δίκαιο, αλλά αυτό δεν θα αποτυπώνεται στις Εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Αν η Τουρκία όντως δεν θέλει να πάει σε πενταμερή, εκείνη θα έχει το πρόβλημα.

Το καθήκον της δικής μας πλευράς είναι να επικεντρωθεί στην προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη στους όρους αναφοράς κατά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο», τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου. Υποδεικνύει πως όλοι «πρέπει να συναισθανθούν ότι μόνο μια λύση αρχών στο Κυπριακό εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη στον τόπο μας».

Ο ΔΗΣΥ, δια του εκπροσώπου του υποδεικνύει επίσης ότι χρειάζεται να στηριχθεί από όλους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης Ο κ. Δ. Δημητρίου μιλά για «διελκυστίνδα που κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργούν», η οποία δεν ωφελεί τον τόπο μας. «Η αντιπολιτευτική τακτική του ΑΚΕΛ, που αφήνει, συνήθως, εκτός της κριτικής τους την παράμετρο της Τουρκίας, δεν ενισχύει δυστυχώς τη θέση μας», είπε ο κ. Δημητρίου.

Επαναλαμβάνοντας τις ύβρεις του Προεδρικού κατά του ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ μιλά μάλιστα για «στοχευμένη προσπάθεια του ΑΚΕΛ να πλήξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον τόπο μας και τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς». Αντίθετα, ο επικεφαλής του Κυπριακού στο ΔΗΣΥ, κ. Χ. Σταυρίδης, στο πάνελ του ΡΙΚ, έκανε αυτοκριτική και μίλησε και για λάθη της κυβερνητικής πλευράς που εκστομίζει ύβρεις κατά του ΑΚΕΛ προκαλώντας τοξικό κλίμα… Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε χθες ανησυχίες γιατί «με προχειρότητα και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία οδηγούμαστε σε μια τριμερή συνάντηση, με αμφίβολη την έκβασή της».

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι οδεύουμε προς ένα νέο αδιέξοδο που θα οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μ. Σιζόπουλος, δήλωσε πως η ΕΔΕΚ θα συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει στις συναντήσεις για το Κυπριακό με μεγάλη προσοχή και να αποφύγει να αποδεχθεί οποιεσδήποτε διαδικασίες, οι οποίες ενδεχομένως θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες. Η Συμμαχία Πολιτών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, θα επανακαταθέσει την πρότασή της στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να εκδοθεί κοινή και ομόφωνη ανακοίνωση καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.

Νίκη Κουλέρμου