Συντηρητικοί και ακροδεξιοί προσπάθησαν να εμποδίσουν ψήφισμα για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα

Το σώμα μου, η επιλογή μου

Ένα σημαντικό ψήφισμα, το οποίο τέθηκε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου αυτή τη βδομάδα ήταν η έκθεση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, με θέμα την κατάσταση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων στην ΕΕ, στο πλαίσιο της υγείας των γυναικών. Ωστόσο, οι δεξιές, συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου επιχείρησαν να παρεμβάλουν εμπόδια ζητώντας να ακυρωθεί η ψηφοφορία.

Η ομάδα της Αριστεράς μαζί με άλλες δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου καταψήφισαν το απαράδεκτο αίτημα και διοργάνωσαν εκδήλωση, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση του σώματος και της ζωής της είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αδιαμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο. Σε σχετική δήλωσή της η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Sandra Pereira τόνισε ότι: «Θέλουμε να τονίσουμε και να τιμήσουμε τον αγώνα των γυναικών για σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην άμβλωση. Πρόκειται για έναν μόνιμο αγώνα για πρόοδο στις νομοθεσίες και κατά όσων επιτίθενται στη διαφύλαξη της υγείας, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των γυναικών, με αυξημένους κινδύνους για τις γυναίκες από τις πιο κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτούσες τάξεις».

Μπροστά στην αντίδραση αυτή, η ακροδεξιά πολιτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία», μαζί με την πολιτική ομάδα των Συντηρητικών και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, στήριξαν μια τροπολογία η οποία, επί της ουσίας, επίσης, επιδίωκε να ακυρώσει το ψήφισμα της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία τους υπογράμμιζε πως η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα για την ανάπτυξη πολιτικών που αφορούν τη σεξουαλική υγεία και διαπαιδαγώγηση, την αναπαραγωγή και την άμβλωση και τόνιζε πως η άμβλωση δεν χαρακτηρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου, της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, των σχετικών συνθηκών και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η τροπολογία δεν υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και εξέπεσε.

Η απαράδεκτη προσπάθεια των δεξιών, ακροδεξιών και συντηρητικών δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου να ακυρώσουν τη σημαντική έκθεση της Επιτροπής Ισότητας, η οποία καλεί τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας και με τις εθνικές αρμοδιότητες, να διαφυλάσσουν το δικαίωμα όλων των ατόμων να κάνουν τις δικές τους συνειδητές επιλογές όσον αφορά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, εμποδίστηκε από τις αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Η έκθεση της Επιτροπής Ισότητας, τέθηκε, εν τέλει, ενώπιον της Ολομέλειας, και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, καλώντας τα όργανα της ΕΕ να στηρίξουν και να προωθήσουν την καθολική και πλήρη πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και συναφών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, προάγοντας την ισότητα των φύλων καθώς και την απαγόρευση διακρίσεων και της βίας. Επίσης, γίνεται έκκληση προς τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε πλήρες φάσμα υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων και προσβάσιμων υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και συναφών δικαιωμάτων και να άρουν όλα τα νομικά και χρηματοοικονομικά εμπόδια που καθιστούν δυσχερή την πλήρη πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες για όλους.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.