Συντηρούν τον πόλεμο, ενώ οι λαοί πεινούν και η ανθρωπότητα κινδυνεύει

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Έχουν περάσει επτά και πλέον μήνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και προκαλεί οργή γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί οποιαδήποτε αξιόπιστη πρωτοβουλία για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, ο οποίος πυροδοτεί μια γενικευμένη σύγκρουση και σύρραξη για ολόκληρη την ανθρωπότητα με απρόβλεπτες συνέπειες και με ορατό τον κίνδυνο της ολικής καταστροφής. Αντί λοιπόν να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ακουστούν οι ανησυχίες και οι αιτίες που οδήγησαν στην πολεμική σύρραξη, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επέλεξαν να στέλνουν σύγχρονο οπλισμό στην Ουκρανία για να συντηρούν τον πόλεμο. Τις βαριές και τραγικές συνέπειες του πολέμου τις πληρώνουν με αίμα και θάνατο οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ενώ βαρύ είναι και το οικονομικό τίμημα για τους λαούς της Ευρώπης. Για τους λαούς πολλών φτωχών χωρών στην Αφρική, στην Ασία, στην Ανατολή, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι περιμένει μια «παγκόσμια ύφεση». Ο κόσμος, είπε, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «πολυάριθμες κρίσεις», σημειώνοντας ότι ο πόλεμος έχει σκορπίσει σε όλο τον κόσμο ανασφάλεια, κλιματικά σοκ, αύξηση των τιμών των τροφίμων.


Είναι τεράστιο το επισιτιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αυτό θα διαφανεί ακόμη περισσότερο, αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος, την επόμενη χρονιά, αφού τα όποια αποθέματα υπήρχαν εξαντλούνται. Η ενεργειακή κρίση κτύπησε επίσης ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία ετοιμάζεται για ένα βαρύ και δύσκολο χειμώνα.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και οι ηγεσίες των χωρών που μας κυβερνούν παρουσιάζονται ανάξιες… Δεν έχουμε άλλη διέξοδο παρά να ξεκινήσει ένας δυναμικός και συνεχής αγώνας με πρωταγωνιστές τους λαούς. Λαϊκές μαζικές κινητοποιήσεις για ειρήνη και αφοπλισμό. Κινητοποιήσεις που θα φέρουν πιέσεις και αλλαγές στις κυβερνήσεις ώστε να εργαστούν για την αποπυροδότηση της ωρολογιακής βόμβας καταστροφής της ανθρωπότητας… Απαιτούνται ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα λαμβάνουν υπόψιν τις ανησυχίες κρατών και λαών και θα τερματίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο του ουκρανικού, όσο και του ρωσικού λαού και κατ’ επέκταση της Ευρώπης και της ανθρωπότητας ολόκληρης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.