«Δεν απαντούν στα  τηλέφωνα δανειοληπτών  και δεν ανταποκρίνονται»

 

Οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στην εφαρμογή της οδηγίας (σύστασης) της Κεντρικής Τράπεζας, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, μετά την οδηγία της ΚΤ σε σχέση με την αναδιάρθρωση δανείων και την παραχώρηση πιστωτικών διευκολύνσεων λόγω του κορονοϊού, πολλοί δανειολήπτες επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται ωστόσο δεν βρήκαν ανταπόκριση, αφού δεν απαντούν στα τηλέφωνα.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην είναι απηυδισμένος και εξαγριωμένος με τη στάση αυτή των τραπεζών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα όπως λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι τράπεζες «να συνετιστούν υποχρεωτικά».

Αναφέρεται επίσης ότι «είναι πραγματικά ανησυχητικό το ότι οι τράπεζες συμπεριφέρονται με τον πιο πάνω τρόπο, αγνοώντας τις οδηγίες του Διοικητή της ΚΤ».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και δύσκολη». Αναφέρεται επίσης ότι «τα δεδομένα είναι μπροστά μας, οι περισσότεροι Κύπριοι έμειναν χωρίς εισοδήματα και άλλοι με μειωμένα εισοδήματα».

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΤ απελευθέρωσε κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. ευρώ και κάλεσε τις τράπεζες όπως προχωρήσουν άμεσα σε αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και στην παραχώρηση νέων πιστωτικών διευκολύνσεων με ευνοϊκούς όρους προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.