ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Ζητά την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων από την Κυβέρνηση λόγω αύξησης των επιτοκίων

Πρόσθετη επιβάρυνση στους Δανειολήπτες που συνίσταται στην αύξηση του ποσού των δόσεων που πληρώνουν για τα δάνεια τους, θα επιφέρει η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), ο οποίος ζητεί από την Κυβέρνηση για να λάβει άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών της.

Σε ανακοίνωση ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι «το παρατεταμένα αυξημένο κόστος ζωής τους, καθιστά ορατό πλέον τον κίνδυνο να μην μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους όπως προηγουμένως» και προσθέτει ότι «αυτό το γεγονός που ζούμε όλοι μας θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Κυβέρνηση» και «άμεσα, θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι οποιουδήποτε τύπου και μορφής».

«Το πως η Κυβέρνηση φορολογεί τους πολίτες της συνιστά διακήρυξη των αξιών της χώρας μας», προσθέτει.

Επίσης, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι στις Τράπεζες «ξεκάθαρα συμφέρει ότι συμφέρει και στους δανειολήπτες, δηλαδή να παραμείνουν τα δάνεια εξυπηρετούμενα που προϋποθέτει δυνατότητα στους δανειολήπτες να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους».

«Τυχόν αύξηση των κόκκινων δανείων που είναι πολύ πιθανή, συνεπάγεται με τεράστιους κινδύνους και για τις Τράπεζες και για την οικονομία που μόλις πρόσφατα αναβαθμίστηκε», προσθέτει.

Προχωρώντας σε ανάλυση του τρόπου που πρέπει οι δανειολήπτες να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τους, έναντι των Τραπεζών χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι το πρώτο θέμα που προκύπτει είναι το θέμα της αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την ισχύουσα Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (του 2015 όπως τροποποιήθηκε το 2020), παράρτημα της οποίας είναι ο Κώδικας Συμπεριφοράς για τον Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση προϋποθέτει συζήτηση και διάλογο μεταξύ Τράπεζας και Δανειολήπτη, ο οποίος «πρέπει να γίνεται καλόπιστα με διάθεση και θέληση να βρεθεί λύση που να είναι συμφέρουσα και για τα δύο μέρη όπως τονίζει η πάνω Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου».

Προσθέτει πως ορθολογικά ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνεται μεταξύ δυο ή ίσων μερών για να πετύχει, χωρίς «οι Τράπεζες να μπαίνουν στον διάλογο με διάθεση ισχυρού απέναντι στον ανίσχυρο (που συνήθως θεωρούν τον Δανειολήπτη)».

Αναφέρει επίσης ότι «τα χρήματα δεν πρέπει να συσσωρεύονται, να λιμνάζουν και να παραμένουν ανενεργά από τις Τράπεζες֗ αλλά να επενδύονται σε παραγωγικές επενδυτικές δραστηριότητες δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας και να έχουν τη ευρύτερη και ταχύτερη κυκλοφορία τους σε όλες τις κοινωνικές τάξεις πετυχαίνοντας έτσι να συντηρήσουν την μεσαία αστική τάξη που είναι το κύτταρο της οικονομίας».

Επιπλέον, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί τους δανειολήπτες να προετοιμάζονται καλά πριν εισέλθουν στο διάλογο αυτό και αν χρειάζονται βοήθεια να την ζητήσουν από ειδικό.

«Θα πρέπει τα επιχειρήματα τους να τα υποστηρίζουν με αποδείξεις οι οποίες πρέπει να έχουν λογική συνέπεια (ορθολογισμό) και να αποφεύγουν τις αντιφάσεις», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, η χρήση επιχειρημάτων είναι το σημαντικότερο όπλο που θα πρέπει να χρησιμοποιούν ορθά οι δανειολήπτες.

«Τα όσα λέμε για τους Δανειολήπτες ισχύουν φυσικά και για τις Τράπεζες που πρέπει να αποδείξουν την γνησιότητα της πρόθεσης τους για βιώσιμη λειτουργική μακροχρόνια αναδιάρθρωση όπως υποχρεούνται από την Οδηγία και τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy