Συρματοπλέγματα Νουρή: Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος, πυρκαγιάς ή έκτακτης ανάγκης

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής από τον Αστρομερίτη μέχρι το Μάμμαρι με τη συνέχιση της εγκατάστασης συρματοπλεγμάτων στα όρια της ουδέτερης ζώνης για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, Αφροδίτη Λούγκρου, επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιβάλλει την πολιτική της στους κατοίκους με τον εκβιασμό της επίταξης της γης τους.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες σας, η κυβέρνηση συνεχίζει να τοποθετεί συρματοπλέγματα στην ουδέτερη ζώνη των χωριών σας. Την περασμένη Τρίτη πήγατε στη Βουλή, στην Επιτροπή Εσωτερικών, όπου συζητήθηκε το θέμα. Υπήρξε οποιοδήποτε αποτέλεσμα;

Από τους αρμόδιους και ιδιαίτερα από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών ακούσαμε ασάφειες και παραπληροφόρηση. Επίσης από τους περισσότερους βουλευτές αναμέναμε να ακούσουμε τις θέσεις που προέβαλαν προτάσσοντας το… εθνικό συμφέρον. Στήριξη βρίσκαμε μόνο από το ΑΚΕΛ και τη βουλευτή των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία μάλιστα είπε ότι θα είναι στο πλευρό μας για να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του δικαιώματός μας για ελεύθερη διέλευση, όπως και για το θέμα των προσωπικών μας δεδομένων που καλούμαστε να δώσουμε όσοι θα διέρχονται στην περιοχή.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ απαίτησαν την επόμενη φορά που θα γίνει συνάντηση να είναι παρόντες και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική και τα Ηνωμένα Έθνη για να δουν τα θέματα ασφάλειας.

Από όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής, κρατήσαμε μεταξύ άλλων την παραδοχή του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΣ ότι από μόνο του το συρματόπλεγμα δεν παρέχει ασφάλεια. Όπως είπε, είναι ένα από τα πολλά μέτρα που θα ληφθούν.

Σας ενημέρωσαν ποια είναι αυτά τα πολλά μέτρα;

Εξ όσων ακούμε, θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες και μάθαμε από πριν ότι εγκρίθηκε ήδη ένα ποσό 32 εκατομμυρίων, συν η πρόσληψη των 300 και πλέον συνοριοφυλάκων.

Εσείς γιατί διαμαρτύρεστε;

Διαμαρτυρόμαστε γιατί θεωρούμε ότι το συρματόπλεγμα είναι ένα μέτρο που δημιουργεί άλλα προβλήματα, ξεκινώντας κύρια από το θέμα της ασφάλειας. Τουλάχιστον στο Ακάκι, η ουδέτερη ζώνη που εγκλωβίζεται έχει πλάτος 3 έως 5 χιλιόμετρα. Αυτά τα χιλιόμετρα είναι όλα καλλιεργήσιμη γη. Λίγο παρακάτω είναι η γη που καλλιεργούν οι Τ/κύπριοι. Η γη αυτή καλλιεργείται ολόχρονα και μέσα σε αυτήν υπάρχουν επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και σπίτια.

Τα παιδιά που κατοικούν εκεί ξυπνούν και βλέπουν συρματοπλέγματα και δεν έχουν χώρο για να παίξουν. Πρόβλημα υπάρχει και με τις καγκελόπορτες. Ο γ.δ. του υπουργείου μάς είπε ότι είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη, όμως η μία από την άλλη απέχουν μέχρι και 2 χιλιόμετρα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς πώς θα φύγει ο κόσμος; Κι αν μπλοκάρει το σύστημα που ανοίγουν οι καγκελόπορτες, τι θα γίνει;

Δηλαδή η πρόσβαση από τις καγκελόπορτες δεν είναι ελεύθερη;

Όχι. Έχουν στείλει στα Κοινοτικά Συμβούλια ειδικά έντυπα στα οποία θα πρέπει να καταχωρούμε όλα μας τα στοιχεία και το λόγο για τον οποίο θέλουμε να μπούμε στην ουδέτερη ζώνη, π.χ. επειδή είμαστε ιδιοκτήτες γης ή σπιτιού ή επιχείρησης και θα πρέπει να πάρω έγκριση. Αν θέλεις να περάσεις στην ουδέτερη ζώνη για να κάνεις περίπατο, να περπατήσεις, όπως γινόταν ελεύθερα προηγουμένως, τώρα δεν μπορείς. Κι αυτό γιατί θα έχω έναν κωδικό τον οποίο θα ενεργοποιώ με το κινητό μου τηλέφωνο την ώρα που θα είμαι μπροστά από την πόρτα.

Κάτι άλλο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η αξία της γης εντός της περίφραξης αλλά και γύρω από αυτήν έχει πέσει στο 1/4. Με βάση εκτίμηση του Κτηματολογίου, αγροτικό τεμάχιο που κοστολογείτο 95 χιλιάδες το 2018, σήμερα κοστολογείται 19 χιλιάδες ευρώ.

Τα συρματοπλέγματα είναι τοποθετημένα σε ομαλό έδαφος;

Όχι, έχουν τοποθετηθεί και μέσα σε ποταμό και σε περιοχές που καλλιεργούνται κι αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα ασφάλειας. Έχουν φυτρώσει αγριόχορτα, τα οποία ψήλωσαν τόσο πολύ που κάλυψαν το ύψος των συρματοπλεγμάτων και δεν φαίνονται. Πρόσφατα τρεις νεαροί έβγαλαν για εκπαίδευση τους σκύλους τους, έπεσαν πάνω στα συρματοπλέγματα που δεν φαινόντουσαν, με αποτέλεσμα ο ένας να γδαρθεί σε ολόκληρη την πλάτη του κι ο άλλος να φέρει 18 ραφές.

Κάτι άλλο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι το συρματόπλεγμα δεν είναι συνεχόμενο, διακόπτεται σε διάφορα σημεία.

Στο θέμα της ασφάλειας, αν ξεσπάσει μια πυρκαγιά βράδυ, ο κόσμος που είτε εργάζεται είτε κατοικεί εκεί πώς θα βγει έξω;

Μα το ίδιο ισχύει και για το αν ξεσπάσει πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της μέρας. Διότι και μέρα και νύχτα υπάρχει κόσμος που δουλεύει μέσα στην ουδέτερη ζώνη. Ρωτήσαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά δεν πήραμε πειστική απάντηση. Μας είπαν ότι έκαναν το πλάνο τους, αλλά όταν ζητήσαμε να το δούμε μας είπαν ότι δεν υπάρχει κάτι για Είναι κι ένα άλλο θέμα όμως. Π.χ. ένας παραγωγός καρπουζιών, όταν θα έρθουν οι έμποροι για να πάρουν τα καρπούζια του, θα τρέχει κάθε λίγο στην καγκελόπορτα για να τους ανοίγει για να μπουν μέσα και μετά για να βγουν; Το ίδιο ισχύει και για τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Καλά, αν γίνει κάτι ο κόσμος πώς θα βγει από εκεί;

Μας είπαν ότι αυτό είναι θέμα της Πολιτικής Άμυνας!

Ρωτήσατε την Πολιτική Άμυνα;

Όχι, ακόμα δεν απευθυνθήκαμε κοντά τους. Όμως το θέμα είναι ότι δεν είναι σίγουρο πώς θα φύγει ο κόσμος. Αν για παράδειγμα η φωτιά είναι εκεί που βρίσκονται οι καγκελόπορτες, από πού θα φύγει ο κόσμος;

Τώρα καταλαβαίνω τη δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ότι ο σχεδιασμός που έγινε δεν είναι επαρκής.

Προφανώς. Και την ίδια ώρα το Υπουργείο λέει ότι δεν θα επιτρέπεται και θα παρεμποδίζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Ωραία. Και τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα τους αφήσουν νηστικούς και διψασμένους; Και πού θα τα βρουν αυτά; Δεν θα επιχειρήσουν να κλέψουν; Όμως αν μιλούμε για την περιοχή μας, στο Ακάκι, λίγο πιο κάτω από την καγκελόπορτα, εκεί που είναι ο δρόμος, δεν υπάρχει συρματόπλεγμα. Δεν θα μπορούν να φύγουν από εκεί;

Οι περιοχές που τοποθετούν το συρματόπλεγμα είναι ιδιωτικές. Έχουν ζητήσει άδεια από τους ιδιοκτήτες για να τοποθετήσουν το συρματόπλεγμα στις περιουσίες τους;

Καμία άδεια δεν ζήτησαν. Ενημέρωσαν μόνο τους κοινοτάρχες.

Ο κίνδυνος της επίταξης

 

Δεν μπορεί να γίνει καταγγελία ότι το κράτος παραβιάζει ιδιωτική περιουσία;
Έχουμε μια περίπτωση στον Αστρομερίτη όπου ένας ιδιοκτήτης χωραφιού έκανε πρόβλημα και ως απάντηση επιτάχθηκε το τεμάχιο του.

Δηλαδή τον απείλησαν ότι θα του επιτάξουν το χωράφι;

Όχι, του ανακοίνωσαν ότι επιτάχθηκε. Και νομικά, σύμφωνα με δικηγόρο που ρωτήσαμε, μπορεί το κράτος να επιτάξει την περιουσία. Και όταν την επιτάξουν, κανένας δεν ξέρει αν θα την πάρει πίσω.

Η κυβέρνηση έθεσε κι ένα άλλο θέμα, ότι με τη μέθοδο αυτή θα αντιμετωπιστεί και το λαθρεμπόριο και τα ναρκωτικά.

Ναι, μας το είπαν κι αυτό. Όμως το θέμα είναι ότι οι Αρχές γνωρίζουν ποιοι ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες και δεν έκαναν τίποτε. Και πώς θα ελέγξουν λαθρεμπόριο και ναρκωτικά όταν οι συνδιαλλαγές, αν γίνονται, γίνονται στην ουδέτερη ζώνη που δεν έχει πρόσβαση η Δημοκρατία αλλά έχουν τα Ηνωμένα Έθνη;

Να πω ακόμα κάτι. Στην ουδέτερη ζώνη υπάρχουν σημεία όπου οι νόμιμοι ιδιοκτήτες είναι Τουρκοκύπριοι και καλλιεργούν τα χωράφια τους. Έχουμε το παράδειγμα της Δένειας, όπου Ε/κύπριοι γεωργοί που είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες χωραφιών έβγαλαν άδεια (πάσο) από τα Η.Ε. και καλλιεργούν τη γη τους. Τώρα, από τη στιγμή που μπήκε το συρματόπλεγμα, αν έρθουν οι Τ/κύπριοι και θέλουν να καλλιεργήσουν τα δικά τους χωράφια, τι θα γίνει; Θα έχουμε αυτό που γίνεται στη Δένεια;

Καταλήγοντας, η Αφροδίτη Λούγκρου διερωτήθηκε αν με τη βούλα του κράτους δημιουργούν νέους εγκλωβισμένους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.