Συρματοπλέγματα της ντροπής: Χίλια προβλήματα, αλλά ο Νουρής θέλει επίσπευση των διαδικασιών

«Λόγοι εθνικής ανάγκης επιτάσσουν να υπάρξει ακόμη και παράκαμψη συγκεκριμένων διαδικασιών»

Επίσπευση των διαδικασιών για τους φράχτες στην Πράσινη Γραμμή θέλει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος δηλώνει ότι «λόγοι εθνικής ανάγκης επιτάσσουν να υπάρξει ακόμη και παράκαμψη συγκεκριμένων διαδικασιών».

Σε δηλώσεις του μετά από το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς και ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς για την Πράσινη Γραμμή σε σχέση με το μεταναστευτικό, είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος ούτε με το ρυθμό τοποθέτησης των φυσικών εμποδίων (φραχτών) ούτε με το ρυθμό συγκρότησης της μονάδας των 300 ειδικών αστυνομικών. Ανέφερε επίσης ότι η Πολωνία ολοκλήρωσε ένα φράχτη μήκους 165 χιλιομέτρων και ύψους 6 μέτρων, με όλη την τεχνολογία, μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

Ο Ν. Νουρής ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να ενταθούν οι τρόποι ανακοπής των παράνομων διελεύσεων στην Πράσινη Γραμμή και να μεγιστοποιηθούν οι επιστροφές και οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται παραμονή στη χώρα.

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, απείλησε την Ελλάδα με περικοπή κονδυλίων για τις απελάσεις, ο Ν. Νουρής είπε ότι: «Θα το αφήσω ασχολίαστο αυτό». Ανέφερε επίσης ότι θα ήταν ευτυχής εάν η Κύπρος μπορούσε να επαναλάβει τα ίδια θετικά αποτελέσματα περιορισμού των παράνομων διελεύσεων όπως η Ελλάδα. Ακόμη, είπε ότι «προτού η ΕΕ δακτυλοδείξει ή προβαίνει σε παραινέσεις σε ένα κράτος-μέλος πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζει αυτού του μεγέθους πρόβλημα, καλό θα ήταν προηγουμένως, με τον ίδιο δηκτικό τρόπο ν’ απευθυνθεί στον αυτουργό του προβλήματος που είναι η Τουρκία». Επιπρόσθετα, είπε ότι «ανθρώπινα δικαιώματα έχουν και οι γηγενείς κάτοικοι αυτού του ημικατεχόμενου νησιού κι επομένως η Ευρώπη θα πρέπει να μας συμπαρασταθεί ακόμη πιο ενεργά για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.