Σύσκεψη για τα ασφαλτικά – «Όχι άλλο εμπαιγμό» φώναξαν στην Κυβέρνηση πολίτες Ιδαλίου-Τσερίου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο οι κάτοικοι της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι, αφού ανεφάρμοστη παραμένει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση του εργοστασίου ασφάλτου από την περιοχή, ενώ τα προβλήματα υγείας και η οχληρία, όπως δηλώνουν, εντείνονται.

Διαμαρτυρία Για Την Καθυστέρηση Ως Προς Την Πορεία Υλοποίησης Της Απόφασης Της Κυβέρνησης Για Μετακίνηση Των Ασφαλτικών 2 Scaled

Στις 10:30 στο Προεδρικό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή των Υπουργών Γεωργίας και Εσωτερικών, του Προϊστάμενου των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Διευθυντών των Τμημάτων Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, με σκοπό την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης της απόφασης για μετακίνηση των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου.

Διαμαρτυρία Για Την Καθυστέρηση Ως Προς Την Πορεία Υλοποίησης Της Απόφασης Της Κυβέρνησης Για Μετακίνηση Των Ασφαλτικών 3 Scaled

Με το πέρας της σύσκεψης δόθηκαν οι υποσχέσεις από την Κυβέρνηση πως εντός τριμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και μετακίνησης των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου από περιοχές των Δήμων Ιδαλίου – Τσερίου.

Ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τη μέχρι σήμερα πρόοδο των διαδικασιών για οριστική μετακίνηση των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου από τις εν λόγω περιοχές.

“Από την όλη ενημέρωση, τόσο από τις περιβαλλοντικές μελέτες όσο και από τις διαβουλεύσεις με τους εμπλεκομένους, διαφάνηκε ότι εντός τριμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και μετακίνησης των υπό αναφορά εργοστασίων”, αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Διαμαρτυρία Για Την Καθυστέρηση Ως Προς Την Πορεία Υλοποίησης Της Απόφασης Της Κυβέρνησης Για Μετακίνηση Των Ασφαλτικών 6 Scaled

Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει την απόφαση μετακίνησης των εργοστασίων, αλλά και την αυστηρή τήρηση των όρων και προαπαιτουμένων με βάση τις περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να διασφαλιστεί η χωρίς οχληρία λειτουργία των εργοστασίων στις περιοχές που θα μετακινηθούν.

Διαμαρτυρία Για Την Καθυστέρηση Ως Προς Την Πορεία Υλοποίησης Της Απόφασης Της Κυβέρνησης Για Μετακίνηση Των Ασφαλτικών 8 Scaled

Την ίδια ώρα, οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι βρίσκονταν σε διαμαρτυρία έξω το Προεδρικό, εκφράζοντας, όπως δηλώνουν, την αγανάκτησή τους για τη διαιώνιση του προβλήματος, που επηρεάζει δραματικά την καθημερινότητα και την υγεία τους. Με σύνθημα για «αέρα καθαρό και όχι τοξικό» οι κάτοικοι δήλωσαν ότι κάθε μέρα που περνά, διακυβεύεται η υγεία όλων.

«Υπάρχουν παιδιά που χρειάζεται να παίρνουν κορτιζόνη για να πάνε σχολείο, καθώς η λειτουργία του εργοστασίου τις πρωινές ώρες επιδεινώνει το άσθμα τους, και τελικά η κορτιζόνη τους προκαλεί άλλα προβλήματα υγείας», είπε η Κρίστη Ζευκή, μία εκ των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, στο ΚΥΠΕ και συμπλήρωσε ότι λόγω της πνιγηρής ατμόσφαιρας «σήμερα το πρωί δεν μπορούσαμε να βγούμε από τα σπίτια μας».

Με τη διαιώνιση της παρουσίας του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή, όπως εξήγησαν οι κάτοικοι, άτομα κάθε ηλικίας αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ανησυχούν ότι και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας οφείλονται στις επιπτώσεις της στην ποιότητα του αέρα.

Αγανάκτηση για τις συνεχείες παρατάσεις

Την υλοποίηση της απόφασης για μεταφορά των ασφαλτικών εργοστασίων αναμένουν να δουν οι κάτοικοι της περιοχής Ιδαλίου.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ εκ μέρους των οργανωμένων μητέρων της περιοχής, η Λένια Φιλιππίδου εξέφρασε την αγανάκτηση της για τις συνεχείς παρατάσεις στη μετακίνηση των εργοστασίων και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα τηρηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα και σε τρεις μήνες τα συγκεκριμένα εργοστάσια θα μετακινηθούν.

Σημείωσε πάντως ότι και στο παρελθόν δόθηκε υπόσχεση για μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφάλτου σε οκτώ μήνες, χωρίς ωστόσο να γίνει οτιδήποτε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.