«Σύσκεψη για την ακρίβεια» στην κυβέρνηση μετά την πίεση από το ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία 14 Ιουνίου 2021.

Τρέχουν να τα μαζέψουν υπό το βάρος της ακρίβειας

Σύσκεψη για την ακρίβεια και τις ευρύτερες συνέπειες του πολέμου στην κυπριακή οικονομία ανακοίνωσε το Προεδρικό, υπό το βάρος της πίεσης του ΑΚΕΛ αλλά και της κατακραυγής της κοινωνίας για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «κατανοεί απόλυτα το ενδιαφέρον και τις εισηγήσεις είτε των κομμάτων είτε των κοινωνικών εταίρων», προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη «θα μελετηθούν μέτρα άμβλυνσης ή/και αντιμετώπισης των συνεπειών της νέας διεθνούς κρίσης».

Σημειώνεται ότι το Προεδρικό μέχρι πρόσφατα δήλωνε ότι «ο πληθωρισμός παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα», ενώ ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωνε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό. Επισημαίνεται επίσης ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για στήριξη της οικονομίας και συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ επιχείρησε επίσης να φρενάρει πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της νομοθεσίας για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα για όσο διάστημα αυτό απαιτείται, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού ο ΠτΔ αρνήθηκε να την υπογράψει και αντί αυτού άσκησε το δικαίωμά του για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ακόμη, επισημαίνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στη Βουλή προτάσεις νόμου για διεύρυνση της δυνατότητας επιβολής πλαφόν στα καύσιμα και κατάργηση της διπλής φορολογίας, ενώ εισηγήθηκε επίσης τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, ώστε να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος, την επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, τη στοχευμένη στήριξη τομέων της οικονομίας που επηρεάζονται από την κρίση κτλ. Παρά ταύτα, αντί η κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις, έκανε επιθέσεις εναντίον του ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εισηγήθηκε εδώ και καιρό την πραγματοποίηση σύσκεψης των Αρχηγών των κομμάτων, ώστε να συζητηθούν μέτρα στήριξης της οικονομίας και συγκράτησης της ακρίβειας, αλλά ο ΠτΔ δεν το έπραξε. Αντίθετα, ακόμη και για την επικείμενη σύσκεψη (την Παρασκευή 20 Μαΐου) ανακοινώθηκε από το Προεδρικό ότι κλήθηκαν μόνο «αρμόδιοι υπουργοί», χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.