Συσκεψη στο Προεδρικό για την ακρίβεια με αποτέλεσμα ευχολόγια και «δεσμεύσεις»

  • Κανένα μέτρο για μείωση της τιμής, παρά τις αυξήσεις 40%
  • Σύσκεψη στο Προεδρικό για ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Χωρίς μέτρα για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ή έστω για ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό, διαψεύδοντας τις προσδοκίες τις οποίες επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ.

Το χειρότερο όμως για τους καταναλωτές είναι ότι έρχονται νέες δυσβάστακτες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία η μέση σταθμική τιμή των καυσίμων ξεπέρασε τα χίλια ευρώ!

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΗΚ για τον Ιούλιο, η μέση σταθμική τιμή των καυσίμων -η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ύψος του λογαριασμού που καλείται να πληρώσει το κάθε νοικοκυριό και η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση- έφτασε στα 1.061,50 ευρώ, σε σύγκριση με 930,29 ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 14,1%. Σημειώνεται επίσης ότι σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο (521,31 ευρώ), το κόστος το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές είναι αυξημένο κατά 103,6%!

Επισημαίνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας μέχρι τον Μάιο ο πληθωρισμός στον ηλεκτρισμό έφτασε στο 40,8%, ενώ με τις νέες αυξήσεις αναμένεται να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει το 50%.

Ευχολόγια και δεσμεύσεις για το απώτερο μέλλον

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και σ’ αυτή συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πέτρος Δημητρίου, εκπρόσωποι της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ωστόσο οι αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν περιορίστηκαν στα ευχολόγια και τις δεσμεύσεις για το απώτερο μέλλον.

Οι αποφάσεις είναι οι ακόλουθες:

• Επίσπευση των επενδυτικών δραστηριοτήτων της ΑΗΚ για την αναβάθμιση του δικτύου του οργανισμού με τρόπο που θα το καθιστούν περισσότερο αποδοτικό και ευέλικτο.

• Ενίσχυση της στελέχωσης της ΑΗΚ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου.

• Αξιοποίηση 80 εκατ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

• Μελέτη από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και τη ΡΑΕΚ της «ενδεχόμενης πιθανής επιβολής φορολογίας ή τέλους σε τυχόν υπερκέρδη παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

• Αξιολόγηση της ενδεχόμενης λήψης μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά τις 31 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής παραχώρησης κουπονιών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

• Ετοιμασία σχεδίου από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού για αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ που παράγεται από την ΑΗΚ. Όπως αναφέρεται, το σχέδιο θα υποβληθεί για έγκριση στη ΡΑΕΚ με στόχο να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλάνο συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ.

• Διενέργεια εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τις επιλογές και τους τρόπους που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.