Σύσκεψη Υπ.Υγείας με την επιστημονική ομάδα – Δεν αποκλείεται νέο lockdown αν κριθεί απαραίτητο

Υπουργός Υγείας – Δηλώσεις Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Δηλώσεις του Υπουργου Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα // Health Minister – Statements to the press Ministry of Health, Lefkosia, Cyprus Statements to the press by the Minister of Health Mr Michalis Hadjipantelas
Έλα στο Google News

Νέα σύσκεψη με την επιστημονική ομάδα συγκάλεσε για το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας.

Η προσοχή είναι στραμμένη στα νοσοκομεία αφού ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στις εντατικές και στη μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Στις 18 Ιουλίου οι νοσηλείες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας ξεπέρασαν τις 20, ενώ σήμερα οι ασθενείς ξεπέρασαν τους 30.

Πάντως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» δήλωσε ότι αν κριθεί απαραίτητο τότε θα εφαρμοστεί lockdown το επόμενο διάστημα.

Οι επιστήμονες θα αναλύσουν σήμερα στον Υπουργό Υγείας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Υπάρχει πάντως η εκτίμηση ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί αφού τις τελευταίες μέρες υπάρχει μείωση κρουσμάτων.

Στο επίκεντρο οι νοσηλείες

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί εκ νέου η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία ανέλαβαν το βάρος της πανδημίας και τις τελευταίες μέρες δέχονται τεράστια πίεση, με επαγγελματίες υγείας να εκφράζουν φόβους ακόμα και για κατάρρευσή τους. Μπορεί το Σάββατο ο υπουργός να δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πλήρως ικανοποιητική και τα πράγματα είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση», ωστόσο η αυξημένη ροή ασθενών κορονοϊού στα νοσηλευτήρια αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Το στοίχημα είναι οι νοσηλείες να σταθεροποιηθούν, με τις καθημερινές εισαγωγές να μην ξεπερνούν τα εξιτήρια, με τους υπολογισμούς του ΟΚΥπΥ να είναι ενθαρρυντικοί. Σημειώνεται ότι μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει και κλινική Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Ο ΟΚΥπΥ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την αριθμητική επάρκεια σε προσωπικό, καθώς οι καλοκαιρινές άδειες αναπαύσεως θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Ο Οργανισμός έχει ήδη εγκρίνει και ανακοινώσει την παροχή κινήτρων σε επαγγελματίες υγείας για τη στελέχωση κλινικών Covid-19 και αναμένεται πως αυτή την εβδομάδα θα αξιολογηθεί το ενδιαφέρον που υπάρχει.

Ο ΟΚΥπΥ αναμένει επίσης ότι μετά τις εκκλήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, για σωστή καθοδήγηση των ασθενών από τους προσωπικούς γιατρούς, θα βελτιωθεί η κατάσταση, προκειμένου να αποφευχθεί η αυξημένη κίνηση σε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, Ιατρεία Βραχείας Νοσηλείας και Υπηρεσία Ασθενοφόρων.

Στο τραπέζι της συζήτησης του υπουργού με τη Συμβουλευτική Επιτροπή θα βρεθεί επίσης η πορεία των εμβολιασμών. Η αυξημένη ανταπόκριση στα «walk-in» κέντρα εμβολιασμού φέρνει ικανοποίηση, για αυτό δεν αποκλείεται ο θεσμός να επεκταθεί.

Σε σχέση με τα κίνητρα και αντικίνητρα, υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Κυριακή θα σταματήσουν οι δωρεάν δειγματοληψίες με rapid test από το Υπουργείο Υγείας.

Επιστήμονες ήδη εκφράζουν επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα που θα έχει στην επιδημιολογική επιτήρηση μια τέτοια κίνηση, γι’ αυτό δεν πρέπει να αποκλείεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης της απόφασης. Σημειώνεται πάντως ότι δεν έχει εκφραστεί οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση από κυβερνητικής πλευράς.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.