Συσκευή «διαβάζει» τη δραστηριότητα του εγκεφάλου

Επαναστατικό σύστηµα δίνει ξανά φωνή σε άτοµα µε παράλυση οµιλίας

Λύση στο πρόβληµα της αδυναµίας επικοινωνίας µε το περιβάλλον από άτοµα µε παράλυση οµιλίας δίνει µια νέα πρωτοποριακή τεχνολογία, η οποία µέσω µιας συσκευής ανάγνωσης της εγκεφαλικής δραστηριότητας διαβάζει τις λέξεις και τις προτάσεις που θέλει κάποιος ασθενής να πει και τις µεταδίδει.

Ένα νέο σύστηµα επιτρέπει σε άτοµα που έχουν παράλυση οµιλίας να… ξαναµιλήσουν αποκωδικοποιώντας την εγκεφαλική τους δραστηριότητα µε τρόπο τέτοιο ώστε να αναγνωρίζει λέξεις και προτάσεις που θέλει να πει ο ασθενής.

Αµερικανοί επιστήµονες δηµιούργησαν µια πρωτοποριακή συσκευή που µπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους µε αδυναµία οµιλίας λόγω παράλυσης να επικοινωνήσουν σε πραγµατικό χρόνο, ξαναδίνοντας έτσι τη «φωνή» τους µε τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η νευροπροσθετική συσκευή αποκωδικοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα του ατόµου µε την παραλυσία, καθώς αυτός σιωπηλά προσπαθεί να σχηµατίσει λέξεις και προτάσεις.

Οι διάφορες νευροπροσθετικές συσκευές που αντικαθιστούν τις χαµένες λειτουργίες του νευρικού συστήµατος διαθέτουν δυνατότητες να αποκαταστήσουν την επικοινωνία µε ανθρώπους που δεν µπορούν να µιλήσουν ή να δακτυλογραφήσουν εξαιτίας κάποιας παράλυσης. Προηγούµενες έρευνες είχαν δείξει ότι ένα νευροπροσθετικό σύστηµα µπορούσε να αποκωδικοποιήσει («διαβάζοντας» τον εγκέφαλο) έως 50 λέξεις. Όµως η συσκευή διέθετε περιορισµένο λεξιλόγιο και ο ασθενής έπρεπε να προσπαθήσει να πει τις λέξεις φωναχτά, κάτι που απαιτεί σηµαντική προσπάθεια σε περίπτωση παράλυσης ή δεν είναι καν εφικτό.

Οι ερευνητές, µε επικεφαλής τον Έντουαρντ Τσανγκ του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δηµοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Communications», σχεδίασαν ένα νέο σύστηµα ικανό να «µεταφράζει» τη σιωπηλή εγκεφαλική νοητική δραστηριότητα σε πραγµατικό χρόνο, αποκωδικοποιώντας ένα-ένα τα γράµµατα και µετά σχηµατίζοντας ολόκληρες προτάσεις, διαθέτοντας πλέον ένα λεξιλόγιο 1.152 λέξεων.

Η µέθοδος δοκιµάστηκε µε επιτυχία σε άνθρωπο με σοβαρή παράλυση άκρων και φωνής. Ο παράλυτος ασθενής προσπαθούσε σιωπηλά να πει κάθε γράµµα από κάποια από τις διαθέσιµες 1.152 λέξεις, ώστε να σχηµατίσει τελικά προτάσεις µε µέση ταχύτητα περίπου 29 χαρακτήρων το λεπτό και µε µέσο ποσοστό σφάλµατος στην αποκωδικοποίηση της τάξης του 6%. Περαιτέρω πειράµατα µε λεξιλόγιο πάνω από 9.000 λέξεις εµφάνισαν ποσοστό λάθους 8,2%.

Τεχνολογίες στην υπηρεσία του ανθρώπου

Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές οµάδες από όλο τον κόσµο παρουσιάζουν διαφόρων ειδών τεχνολογίες και συστήµατα που µεταφράζουν τη σκέψη ατόµων που σοβαρά προβλήµατα υγείας δεν τους επιτρέπουν να επικοινωνήσουν µε το περιβάλλον τους. Τα περισσότερα από αυτά τα συστήµατα επιτρέπουν την τηλεπαθητική χρήση υπολογιστών και ηλεκτρονικών συσκευών γενικότερα από τους ασθενείς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.