Το Συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου καλεί τα μέλη του υπό τις παρούσες συνθήκες να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΙΣ, κάνοντας λόγο για «σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός ως προς την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών».

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Βάσος Οικονόμου είπε ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα βασικά τους αιτήματα προσθέτοντας ότι η πιθανότητα αποτυχίας του ΓΕΣΥ είναι μεγάλη. Πρόσθεσε ότι το σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση είναι ένα σύστημα παρωχημένων εποχών, μονοασφαλιστικό και χωρίς να γίνει συζήτηση πολλών θεμάτων. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο ΠΙΣ δεν θα εμποδίζει οποιοδήποτε γιατρό θέλει να συμμετάσχει στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Αναφερόμενος στο προσωπικό μήνυμα που απέστειλε προ ημερών ο πρόεδρος του ΠΙΣ προς τους γιατρούς, έκανε λόγο για ατυχές γεγονός προσθέτοντας ότι δε πρέπει να γίνονται τέτοιοι χειρισμοί. Σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρία του ΠΙΣ τέθηκε επί τάπητος το θέμα. Όπως είπε, και ο ίδιος ενοχλήθηκε από το μήνυμα του κ. Αγαθαγγέλου και σκέφτηκε να παραιτηθεί ακόμα και από την ηγεσία του ΠΙΣ.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι είτε θα παραιτηθεί από τον ΠΙΣ και θα ενταχθεί στο ΓΕΣΥ, είτε θα παραμείνει στην ηγεσία του ΠΙΣ και δε θα ενταχθεί στο ΓΕΣΥ. Σημείωσε ότι ακόμα να πάρει την τελική του απόφαση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ υπενθυμίζει πως το Συμβούλιο του Ιατρικού Σώματος είχε λάβει ξεκάθαρη εντολή στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ στις 27 Οκτωβρίου 2018 για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ιατρών στο προτεινόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Προσθέτει ότι “ως οφείλαμε με καλή πίστη προσήλθαμε στο διάλογο στη βάση αυτών των προϋποθέσεων” και ότι κατά τις συναντήσεις που είχαμε με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «παρά τις επιμέρους συγκλίσεις δυστυχώς επί της ουσίας οι διαφορές παρέμειναν ενώ η συνολική ανταπόκριση στα βασικά αιτήματά μας ήταν αρνητική».

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα και κυρίως τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός ως προς την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος με ομόφωνη απόφαση του, καλεί τους γιατρούς να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο», αναφέρεται.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα εξετάσει την απόφαση του ΠΙΣ να μη συμμετάσχει στο ΓΕΣΥ ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ είπε ότι τώρα θα εστιάσουν την προσοχή τους στην ενημέρωση του κάθε γιατρού. Επανέλαβε ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας θα εφαρμοστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.
Σημείωσε ότι πολλοί γιατροί δεν συμφωνούν με την απόφαση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Μας έχεις Like στο Facebook ;