Συστάσεις Διοικητή σε τράπεζες για χρεώσεις, επιτόκια, αναδιαρθρώσεις

Συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών ενόψει της ανησυχίας για αύξηση ΜΕΔ

 

Συστάσεις προς τις τράπεζες για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, τις χρεώσεις και τα καταθετικά επιτόκια έκανε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ενόψει της ανησυχίας η οποία επικρατεί για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της διάβρωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ΚΤ, ο Κ. Ηροδότου πραγματοποίησε συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στην οποία «συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, όπως η έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων προς τους δανειολήπτες, καθώς και το ύψος των καταθετικών επιτοκίων». Αναφέρεται ακόμη ότι «ο Διοικητής της ΚΤ τόνισε για ακόμη μια φορά στις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων την ανάγκη για έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος της οικονομίας στο σύνολό της. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διαφάνειας στις χρεώσεις των τραπεζών», προστίθεται.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι ο Διοικητής της ΚΤ «προέτρεψε τις τράπεζες να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό με αξιολόγηση των δεδομένων τους αναφορικά με το ύψος των καταθετικών τους επιτοκίων».

Ακόμη, αναφέρεται ότι στη συνάντηση «οι τράπεζες ενημερώθηκαν επίσης για τα έργα πρωτοβουλίας της ΚΤ σε σχέση με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) και το digital onboarding για το τραπεζικό σύστημα».

Εν τω μεταξύ, μετά από συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής και ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν ανησυχίες για νέο κύκλο ΜΕΔ μετά την αύξηση των επιτοκίων, ο Διοικητής της ΚΤ είπε πως οι αναλύσεις και τα στοιχεία δεν δείχνουν πως υπάρχει κίνδυνος. Φυσικά, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε εφησυχασμένοι, καθώς ο κόσμος επηρεάζεται και από την αύξηση των τιμών και από την αύξηση των επιτοκίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy