Σύσταση χωρίς αντίκρυσμα για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης – Δεν ανταποκρίθηκαν οι εργοδότες


Από σήμερα, θα υποχωρήσει η θερμή αέρια μάζα που επηρεάζει την περιοχή

Μετά από παρέμβαση της ΠΕΟ το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες σύσταση για διακοπή των εργασιών σε εξωτερικούς χώρους αφού οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν πολύ σοβαρό καύσωνα κατά τις ώρες 12.00 μέχρι 17.00.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΩστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας ελάχιστοι έως καθόλου εργοδότες τήρησαν τη σύσταση του Υπουργείο Εργασίας, αφού μέχρι και τις 5 που διερευνήθηκαν κάποιες περιπτώσεις μεγάλων εργοταξίων οι εργαζόμενοι ίσα που μάζευαν τα πράγματά τους για να σχολάσουν…

Την Πέμπτη, η ΠΕΟ προειδοποιούσε ότι σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας την Παρασκευή η θερμοκρασία θα ξεπερνούσε τους 43 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που θα έθετε σε αυξημένο κίνδυνο τους εργαζόμενους στα εργοτάξια και την ύπαιθρο.

Εξέφραζε επίσης τη θέση ότι θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ανακοίνωση που να καλεί τους εργοδότες να τερματίσουν τις εργασίες σε ανοικτά εργοτάξια και στην ύπαιθρο.

Ως εκ τούτου ο ΓΓ της ΠΕΟ επικοινώνησε με την Υπουργό Εργασίας για το θέμα. Αργότερα η ΠΕΟ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η Υπουργός έδειξε κατανόηση για το αίτημα και συμφώνησε να το προωθήσει για να υλοποιηθεί.

Έτσι, χθες το πρωί, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάλεσε όλους τους εργοδότες και όλα τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα όπως διακόψουν τις εργασίες που διεξάγουν οι εργοδοτούμενοι τους ή οι ίδιοι εκτεθειμένοι κατ’ ευθείαν στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τις ώρες 12.00 μέχρι 17.00, λόγω των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας που αναμένονται να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα. «Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμική καταπόνηση ή/και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους», σημείωνε το ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, τόσο οι εργοδότες όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα, πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγουν εργασίες, τις παραμέτρους που συμβάλλουν στη θερμική καταπόνηση. Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και να εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά), σε συνεργασία με τους τοπικούς αντιπροσώπους ασφαλείας των εργαζομένων, για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Πάντως ο καύσωνας ευνόησε και χθες την έκρηξη πυρκαγιών στην Κοκκινοτριμιθιά και στην επαρχία Πάφου. Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, «η θερμή αέρια μάζα, που επηρεάζει την περιοχή, υποχωρεί από το Σάββατο».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.