Τη σύσταση δύο συμβουλευτικών επιτροπών οι οποίες θα συμβουλεύουν τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με την Αμμόχωστο και το Κυπριακό, αποφάσισε η ευρεία συγκέντρωση του Δήμου Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στη Λεμεσό.

Μιλώντας στον Άστρα ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου είπε ότι αποφασίστηκε επίσης και η σύσταση της επιτροπής πολιτισμού η οποία θα αποτελείται από δημότες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, για να προωθηθεί το θέμα της Αμμοχώστου και από την πλευρά του πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου τόνισε ότι θα πρέπει να πιεστεί με κάθε τρόπο η Τουρκία και να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί το κυπριακό στις σωστές του βάσεις. Σημείωσε επίσης ότι όσα συμβαίνουν τώρα στην Αμμόχωστο, αν προχωρήσουν θα αποτελέσουν την ταφόπλακα και για την πόλη και για το κυπριακό.

Γνωστοποίησε επίσης ότι ψες αρκετοί Αμμοχωστιανοί εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να βοηθήσουν, ακόμα και οικονομικά, το Δήμο για μια διαφωτιστική εκστρατεία γύρω από το θέμα της Αμμοχώστου, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.
Υπενθύμισε επίσης ότι την ερχόμενη Δευτέρα, αντιπροσωπεία του Δήμου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αίτημα να τεθεί το θέμα της Αμμοχώστου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ηνωμένα Έθνη.

Επίσης στις 18 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του Δήμου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, που θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με στόχο να συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους και κόμματα.
Ο Σίμος Ιωάννου κάλεσε τους Αμμοχωστιανούς να δώσουν μαζικά το παρόν τους στην αντικατοχική εκδήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου.