Συστήνει ηρεμία ο Δρ. Βωνιάτης για το εμβόλιο της AstraZeneca

Είναι πιο επικίνδυνο να μείνουν οι πολίτες εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό, παρά να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της ASTRAZENECA τόνισε ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι για όσους ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα ή είναι άνω των 65 ετών, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να προσβληθούν από τον ιό και να έχουν περιπέτειες με την υγεία τους. Σημείωσε ωστόσο ότι δε μπορεί να προβλέψει κάποιος πως θα αντιδράσει ένα εμβόλιο στον κάθε οργανισμό ξεχωριστά και υπέδειξε ότι οι πολίτες πρέπει να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους ιατρό. Ο κ. Βωνιάτης είπε ακόμα ότι υπάρχει μία στις 200.000 πιθανότητα θρομβοεμβολικού επεισοδίου για τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο της ASTRAZENECA, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι προτιμότερος ακόμα και με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Παράλληλα είπε ότι δεν υπάρχει μεγάλη επιλογή για την προμήθεια εμβολίων στην Κύπρο. Όπως εξήγησε, οι συμφωνίες που έγιναν με την ΕΕ προβλέπουν ότι το 85% σε προμήθειες εμβολίων για την Κύπρο αφορούν την εταιρεία ASTRAZENECA, άρα στην πράξη η επιλογή είναι περιορισμένη.

Ο κ. Βωνιάτης αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία με τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι στην πρώτη δόση που έκανε με το εμβόλιο της Pfizer δεν είχε επιπτώσεις, αλλά στη δεύτερη δόση, τέσσερις ώρες μετά τον εμβολιασμό είχε πυρετό που διήρκησε δυο 24ωρα, φαγούρα και κοκκινίλα στο σημείο του εμβολιασμού.

Παράλληλα, ο επιδημιολόγος επισήμανε ότι αν δεν βγούμε άμεσα από αυτό το πρόβλημα, θα συνεχίσει να μας παιδεύει για μερικά χρόνια ακόμα σημειώνοντας ότι στόχος είναι να περιοριστεί ο κορωνοϊός. Όπως είπε, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα μέσα σε έξι μήνες αλλά σημείωσε ότι κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει τη δεδομένη στιγμή. Είπε ακόμα ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου προχωρεί καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.