Συζητείται στην επιτροπή οικονομικών το θέμα των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών

Την επαναφορά του σχεδίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το κράτος με δόσεις εξετάζει η Επιτροπή Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, πρόταση νόμου που κατάθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους προβλέπει την επαναφορά του κυβερνητικού σχεδίου σύμφωνα με το οποίο οφειλές έως €100 χιλιάδες ευρώ θα καταβάλλονταν μέχρι και σε 54 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα φορολογικά χρέη παρέχετο η δυνατότητα να εξοφληθούν μέχρι και σε 60 δόσεις.

ΕΛΑΜ και Ανδρέας Θεμιστοκλέους, εισηγούνται την επέκταση των δόσεων σε 120, πρόταση με την οποία διαφώνησε ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών αφού όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών  δεν μπορεί μια οφειλή να διαιωνίζεται στο διηνεκές.

Το Υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με τις προτάσεις νόμου καθώς όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του, δυσχεραίνουν την διαδικασία εισπραξιμότητας των οφειλών και λόγω του ότι με το να δίδονται συνεχώς παρατάσεις, οι φορολογούμενοι μπορούν να εγκαταλείψουν τους διακανονισμούς που συνήψαν αφήνοντας απλήρωτο το χρέους.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Νάγια Συμεωνίδου ανέφερε ότι έχει δοθεί ήδη αρκετές φορές παράταση σε αυτό το στάδιο, είχε δοθεί η ευκαιρία ρύθμισης με δόσεις, ενώ τυχόν περαιτέρω παράταση δημιουργεί προβλήματα εισπραξιμότητας στο κράτος, καθώς και δικαστικά προβλήματα λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει. Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο θεωρεί ότι το χρονικό διάστημα που δόθηκε μέχι τώρα είναι αρκετό.

Ο εκπρόσωπος του Εφόρου Φορολογίας, Ιωάννης Ζεβλάρης είπε ότι το να συνεχίζουμε να δίνουμε συνέχεια παρατάσεις αποτελεί κακό προηγούμενο, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται κακό αίσθημα στους καλοπληρωτές που πληρώνουν έγκαιρα. Σημείωσε ότι η συζήτηση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2015 και πριν και επομένως δόθηκε επαρκής χρόνος για να γίνει σχετική ρύθμιση.

Ο Ανδρέας Καραολής, εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ ανέφερε ότι ως ΣΕΛΚ βλέπουν θετικά τις προτάσεις και όπου μπορεί να βοηθηθεί κόσμος που επανέρχεται μετά την πανδημία και τον πόλεμο, πρέπει να δίνεται η σχετική βοήθεια.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, πρότεινε στους εισηγητές των προτάσεων να διαβουλευτούν εκ νέου με τον Υπουργό Οικονομικών και να ξανασυζητηθεί η πρότασή τους σε επόμενη συνεδρίαση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, είπε ότι είναι σημαντικό ότι η πρόταση του κ. Μυριάνθους αφορά παράταση δικαιώματος που είχε ήδη δοθεί, δεν προστίθενται νέα δικαιώματα, καθώς αφορά τα ίδια φορολογικά έτη, απλώς δίνεται νέα παράταση σε όσους δεν κατάφεραν να το κάνουν. Πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσε η τυχόν παράταση να συνδυαστεί με μείωση στις εκπτώσεις που δικαιούνται όσοι ενταχθούν, προκειμένου να μην επηρεάζονται οι καλοπληρωτές.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε ότι συμφωνεί με τις δύο προτάσεις, και πρότεινε να γίνει προσπάθεια να μαζευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy