Α.Τσίπρας: Κύπρος και Ελλάδα πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική μεσόγειο

    Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ θα παρουσιάσει το πρωί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο ένατος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

    Χαρακτήρισε σημαντικό και συμβολικό το γεγονός ότι του παρέχεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί, λίγες μέρες μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και τη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια

    Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, τρία χρόνια μετά την τελευταία του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Κατάσταση στην Ελλάδα: 

    «Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας»

    «Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και επαναφέραμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Αλλά, ταυτόχρονα, αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό»

    Σε ο,τι αφορά την Κύπρο αναφέρθηκε στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ενώ τονισε οτι μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα είναι οι μοναδικοί πυλώνες σταθερότητας στην Κύπρο.

    Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε οτι θα διευρύνει την συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με Ιορδανία και Αίγυπτο «ξεκλειδώνοντας» την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών.

     

     

     

    Προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης

    Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα,  επεσήμανε ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα κίνδυνο απειλής της Ευρώπης μπροστά στον ακραίο φιλελευθερισμό και εθνικισμό.

    «Σήμερα δε βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με την εκλογική άνοδο κάποιων ακραίων δυνάμεων της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Ακροδεξιάς. Αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σοβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις.

    «Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνεται ηγεμονικός πολιτικός λόγος σε παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις και όχι μόνο, διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς σε κρίσιμες χώρες», παρατήρησε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας πως αυτή η εξέλιξη, απειλεί την Ευρώπη με αποσύνθεση.

    «Κάποιοι από εσάς, το 2015 φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά που διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα. Σήμερα όσοι το πιστέψατε αυτό, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω», ανέφερε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

     

    Μέτα το τέλος της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε επίθεση από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων. Οι αρχηγοί επιτέθηκαν στον Α.Τσίπρα σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδος.

     

    Απαντώντας  στις επικρίσεις ο κ.Τσίπρας δήλωσε ικανοποιημένος από την Κυβέρνηση του γιατί κατάφερε αυτό που δεν είχαν καταφέρει 3 διαδοχικές προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Επεσήμανε οτι αυτό μπορούσε να συμβεί και με κάποια άλλη πολιτική δύναμη, αφήνοντας έρμαιο τις ασθενείς  οικονομικές ομάδες.

    Δεν θα ήθελα να πώ οτι αυτό είναι ένα success story, όμως, όπως ανέφερε είναι ένα δειγμα καλής πορείας.

    Διερωτήθηκε γιατί δεν είχε εξέλθει η Ελλάδα πιο γρήγορα απο τα μνημόνια, υπήρξαν λάθη και απο πλευράς Ελλάδας και απο πλευράς ΕΕ. Αυτό συνέβηκε λόγω των προγραμμάτων ύφεσης και λιτότητας, ενώ το 2015 έγινε μια προτεραιοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

    Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy